Incredibul pelerinaj al lui Harold Fry de Rachel Joyce


DSCN6308

Recenzia cărţii este sponsorizată de librăria online Libris, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un click aici.

“Incredibilul pelerinaj al lui Harold Fry” a fost o poveste minunată, rară și cu un mesaj puternic, care te provoacă să faci un pas în urmă și să privești imaginea de ansamblu a propriei vieții, reflectând asemenea personajului, la trecut, prezent și viitor.

Harold Fry este un bătrânel de 65 de ani, care în urmă unei scrisorii primite de la o fostă colegă grav bolnavă, ia o decizie spontană, pe moment, care deși poate nu își dă seama la început – îi va schimba viața pentru totdeauna.

Acesta pornește într-o călătorie pe jos de sute de kilometri către Berwick, locul în care era internată Queenie, persoana care i-a trimis scrisoarea. Fără un echipament corespunzător, telefon sau hartă, acesta pleacă cu o misiune aparent imposibilă, însoțit doar de un foc interior puternic și de o voință aproape neverosimilă.

“E-atâta forță în mintea omului..Depășește puterea noastră de înțelegere. Dar, dacă ai credință, poți face orice.” – p.22

Ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte este că și noi, cititorii, plecăm în această călătorie a lui Harold. O călătorie de redescoperire a sinelui, de recuperare a identității pierdute, de acceptare a greșelilor din trecut și de identificare a sensului vieții, a frumuseții ascunse care ne înconjoară permanent, deși petrecem atâta timp fără să o vedem, fără să-i remarcăm prezența.

“Degeaba trăim, dacă, din când în când, nu facem și câte o nebunie.” – p.39

Întrebările pe care și le pune Harold ajung întrebări și pentru noi, iar revelațiile la care ajunge devin revelații și pentru noi. Devenim pelerini alături de Harold într-o călătorie care schimbă atât protagonistul, cât și cititorul. Cartea metamorfozează persoana care o citește, căci, implicat fiind în poveste, cel care a început cartea nu va mai fi la fel cu cel care o va termina.

“Știa că va ajunge la Berwick și că pentru asta nu trebuia decât să pună un picior în fața celuilalt. Simplitatea acestui lucru îl umplea de bucurie. Dacă merge înainte, sigur va ajunge.” –pg 54

Un lucru și mai interesant este faptul că habar nu aveam cum avea să se încheie călătoria. Nu știam la ce să mă aștept, așa că am continuat cu entuziasm să citesc, bucurându-mă de fiecare om cu care Harold se întâlnea, de fiecare învățătură. Pe drumul său, Harold ajunge să poarte și puțin din oameni, fiecare lasându-și amprenta asupra lui, într-o mai mică sau mai mare măsură.

“Învățase deja că natura obișnuită a oamenilor îl umplea de mirare și tandrețe, dar și de singurătate. Lumea era alcătuită din oameni care puneau un picior în fața celuilalt; o viață putea să pară obișnuită doar fiindcă cel care o trăia făcea asta de foarte mult timp. Acum nu mai putea trece pe lângă un necunoscut fără să recunoască un adevăr: că toți erau la fel și, în același timp, unici; și că aceasta era dilema condiției umane.” – p.167

Ca orice lucru frumos, cartea trebuie să aibă și o doză de tristețe. O doză chiar apăsătoare spre sfârșitul romanului, care îți inundă sufletul și te face să realizezi adevăruri profunde referitoare la singurătatea ființei umane.

Necesitatea mai mult a credinței decât a rațiunii, apartenența omului la lume ca tot unitar, simplitatea și efemeritatea ființei sunt doar câteva dintre acele adevăruri despre care vorbeam mai devreme.

Cartea ne sugerează faptul că suntem doar niște corpuri în care sălășluiește o călătorie, pe care fiecare are datoria să o ducă la bun sfârșit. Călătoria este metafora vieții, iar noi trebuie să iubim, să ne jucăm, să pierdem, să simțim, să ne bucurăm, să ne revoltăm, să facem ceva înainte să fie prea târziu. Pentru că dacă nu termini tu călătoria, te termină ea pe tine. Și atunci chiar nu mai poți face..nimic.

Titlu românesc: Incredibul pelerinaj al lui Harold Fry
Titlu original:  The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Autor: Rachel Joyce
Editura românească: Litera
Număr de pagini: 332
Traducător: Petru Iamandi
Nota: 10

Reclame
Această intrare a fost publicată în Fără categorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s