Puterea Prezentului de Eckhart Tolle


„The primary cause of unhappiness is never the situation, but thoughts about it. Be aware of the thoughts you are thinking”

Recenzia cărţii este sponsorizată de librăria online Libris, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un click aici.

Puterea Prezentului de Eckhart Tolle este o carte care chiar are “puterea de a-i oferi cititorului o experiență cu totul specială și de a-i schimba viața în bine”. De obicei, la majoritatea cărților de acest gen, lecturarea fără practică este egală cu zero. Dar la cartea lui Tolle apare ceva diferit, o noutate. Simpla citire a cărții duce la conștientizare, iar conștientizarea va duce mai departe la acțiune. Inevitabil. După ce citești această carte, nu poți să mai alegi să trăiești la fel cum ai făcut-o până acum. Trebuie să alegi să trăiești mai simplu, să fii prezent.

Romanul chiar îți transmite o energie benefică, te provoacă la o transformare interioară – insistând pe faptul că totul provine din interior. Această carte chiar m-a ales. Aveam nevoie de ea în această perioadă. De fapt cred că toți ar avea nevoie de această carte și de tot ceea ce are de oferit. Liniște în haos.

tumblr_n9mrb7Nw3o1rlsf54o1_500

Printre multitudinea de idei preluate din carte, vreau să vă prezint și vouă câteva în speranța că vă voi convinge de conținutul ei cu totul aparte.

  • Îți poți cunoaște Ființa doar atunci când mintea e liniștită.
  • Incapacitatea de a te opri din gândire este o boală groaznică, dar nimeni nu o recunoaște oficial pentru că aproape toată lumea suferă de ea. De acel zgomot mental neîncetat.
  • Gânditul creează un sine fals, care generează frică și suferință. “Eu nu mă mai pot suporta pe mine însumi”. Eu(adevărat) și mine însumi(fals). Tu pe cine hrănești? Cui îi dai viață și putere dintre cele două ființe ce sălășluiesc întru tine?
  • Mintea este un instrument minunat dacă este folosită correct. Totuși, folosită incorect, devine foarte distructivă.
  • Începeți să vă ascultați vocea (sinelui fals) care vorbește în capul vostru cât de des puteți. Acordați o atenție deosebită gândurilor repetitive și tiparelor de gândire. Simpla observare a minții duce la conștientizarea faptul că nu sunteți totuna cu mintea voastră și atunci se inversează rolurile: voi o controlați pe ea, nu ea pe voi.
  • Toți artiștii adevărați, indiferent dacă știu sau nu, creează într-o zonă aflată în afara minții, din liniștea lor interioară. De altfel, marii oameni de știință au afirmat că descoperirile creative cele mai importante le-au făcut în momente de calm mental.
  • Cea mai mare parte a durerilor omenești sunt inutile. Ele sunt create de dvs înșivă, atâta timp cât viața vă este condusă de o minte care nu este supusă observării.
  • Viața este acum. Totul se întâmplă acum. Clipa de Acum este cel mai prețios lucru care există. Nu mai hoinăriți în trecut și viitor. Ele nu au realitate proprie, împrumutându-și realitatea de la clipa de acum.tumblr_mgm95efdNS1s377ojo1_500

În concluzie, Puterea Prezentului este o carte revelatoare care ne oferă o “cunoaștere care nu distruge sacralitatea și misterul vieții, ci conține o iubire și un respect profund pentru tot ceea ce există. O cunoaștere despre care mintea nu știe nimic.” O cunoaștere luciferică cum a numit-o Lucian Blaga.

Ca bonus, vă las și o parabolă care vă va da de gândit, extrasă chiar din primele pagini ale cărții.

“Un cerșetor stătea la marginea unui drum de mai bine de 30 de ani. Într-o zi, trecu pe acolo un străin. “Te înduri să-mi dai un ban?” murmură mecanic cerșetorul, întinzându-i vechea lui șapcă de baseball. “Nu am nimic să-ți dau”, spuse străinul. “Dar pe ce ești așezat?” întrebă acesta. “Un gunoi”, răspunse cerșetorul. „E doar o cutie veche. Stau pe ea de când mă știu.” “Te-ai uitat vreodată înauntru?” întrebă străinul. “Nu”, răspunse cerșetorul. “Ce rost are? Nu e nimic în ea.” „Uită-te înauntru”, insistă străinul. Cerșetorul reuși să ridice puțin capacul. Șocat, nevenindu-i să creadă, văzu că toată cutia era plină cu aur.
Eu sunt străinul care nu are nimic să va dea și care vă spune să vă uitați înauntru. Nu în interiorul unei cutii, ca în parabolă, ci undeva mai aproape: în interiorul dvs.
“Dar eu nu sunt un cerșetor” – mi se pare că vă aud protestând.
Cei care nu și-au găsit încă adevărata bogăție sunt cerșetori, chiar dacă dețin cele mai mari bogății materiale. Ei caută în afara lor fărâme de plăcere sau de satisfacție, de recunoaștere, de siguranță sau de iubire, deși au în sine o comoară care conține nu numai aceste lucruri, ci este infinit mai bogată decât orice le-ar putea oferi lumea.”

Titlu românesc: Puterea Prezentului
Titlu original:  The Power of Now
Autor: Eckhart Tolle
Editura românească: Curtea Veche
Număr de pagini: 228
Traducător: Alexandra Borș
Nota: 10

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s