Despre iubirea cu intermitențe și filozofie


10356358_573459586105737_1158931373144091436_n

Liceul pentru mine a fost o experiență bittersweet. În ultima lună din acest an, voi încerca să adresez cel puțin un articol în privința acestor patru ani și azi m-am gândit că ar fi timpul pentru unul. Pentru că încerc mereu să privesc partea pozitivă a lucrurilor, am să vorbesc despre ceva frumos, mai exact un om frumos, o ființă pe care nu o voi uita niciodată. Despre profesorul meu preferat din liceu. Mai exact o profesoară.

Cred că numele nu e important. Dar o să mă leg totuși puțin de acesta. O cheamă Marțian. Și o consider un marțian tocmai pentru că este specială. Este o persoană aparte care pur și simplu te binedispune numai când o vezi. Emană o energie pozitivă extraordinară care îți va înlătura orice stare de tristețe. Îmi aduc aminte cu mare drag de orele de filozofie din clasa a 12-a. O singură oră pe săptămână din păcate la profilul real. Așteptam vinerea și ora 9. Ce este amuzant este că tot vinerea aveam biologia la ora 8 cu profesoara care mi-a displăcut cel mai mult. După acele ore de biologie, de mult ori ajungeam încărcat de energie negativă, nervi și stres. Ei bine, ora care venea ștergea totul. Îmi încânta sufletul această profesoară.

Orele ei erau singurele ore din tot orarul meu la care nu mă uitam la ceas. Să văd cât timp mai este rămas. Timpul zbura și mereu vroiam mai mult. Din păcate nu se putea. Dar sunt recunoscător că am avut până și acea oră pe săptămână. Sunt recunoscător pentru că am cunoscut-o și am avut-o profesoară.  Este o persoană foarte sufletistă, empatiza mult și am învățat multe lucruri frumoase de la ea, dintre care vreau să împărtășesc și cu voi în acest moment:

 1. Binele și răul, Frumosul și urâtul, Îngerul și bestia se află în noi. Noi suntem simbolul omeniei, un simbol dual și totuși perfect.
 2. Omul nu are nicio trăsătură definitorie deoarece e liber să se autodefinească.
 3. Nu are niciun rost să te blamezi pe tine însuți, să-ți vezi numai partea întunecată când tu ai în tine și forța, și lumina.
 4. Suntem o pastă modelabilă. Toate lucrurile își pun amprenta asupra noastră. Oamenii, anotimpurile, alimentele, ce auzim la știri – totul ne influențează, ne transformă, ne schimbă.
 5. Nu poți fi deștept 24 de ore din 24, nici frumos și nici nu poți să iubești 24 din 24. Acceptă acest lucru.
 6. Dacă ne purtăm frumos, aderăm la frumos. Dacă gândim pozitiv, vom deveni un magnet care atrage numai bine. Dacă mai prinde și niște cuie ruginite, te descotorosești singur de ele. E viață. Nu totul e roz. Nu ar mai avea farmec dacă ar fi.
 7. Prietenia este ca vinul – cu cât este mai vechi, cu atât are valoare mai mare.
 8. Când arăți cu degetul pe cineva, ai unul îndreptat spre acea persoană, dar patru spre tine. Încearcă să vezi calitățile oamenilor, ci nu defectele. Să vezi unde greșești tu, ce rău ai făcut tu. Aceasta ar fi o primă etapă spre calea spirituală.
 9. Omul e lup pentru om. Ne putem mânca singuri. Ne putem autodistruge. Și vorbind mai devreme de dualitate, avem fiecare în noi un lup bun și unul rău. Depinde pe care alegem să-l hrănim. Tu pe care l-ai hrănit astăzi?
 10. Nu este greu să faci un lucru, dar este greu să te aduci în starea de a-l face. Aceste cuvinte mi-au schimbat mult perspectiva asupra vieții. Nu mai sta pe gânduri. Vrei să începi ceva, începe. Fă primul pas. Contează enorm.
 11. Omul cel mai bogat e omul cel mai sărac în dorințe. În lumea aceasta e atâta durere pentru că sunt atâtea dorințe. Încearcă detașarea, face minuni.
 12. Prioritatea nu e a corpului, ci a sufletului care trebuie să rămână curat.
 13. Să nu te idealizezi, dar nici să te desconsideri. Să încerci să ajungi la un nivel cât mai mare cu resursele tale proprii.
 14. Iubirea este catalizatorul care scoate din tine lucruri pe care le ai, dar care nu pot ieși la iveală decât cu iubire. Iubirea actualizează potențialul unei persoane, transformând posibilitățile în realitate.

Acestea ar fi câteva dintre ideile transmise la orele de filozofie. Sper că te-au pus măcar pe gânduri, cititorule. Sper ca după acest articol să ai mai mult curaj, să ceri mai mult de la viață. Să vrei mai mult. Să schimbi ceva în bine în viața ta. Sper totuși că prea multe idei filozofice nu au adus mai multă confuzie. Pentru că îți doresc claritate.

Așa cum zicea Nichita Stănescu: “Înțelegând viața te apucă plânsul-râsul sau râsul-plânsul”. Trebuie să acceptăm această dualitate a ființei umane. Să o menținem în echilibru. Și pentru a reuși acest lucru trebuie să iubim mai mult. Știu că nu putem iubi tot timpul. Dar haide să încercăm ceva…să iubim cu intermitențe. Dedicat unei persoane care iubește cu intermitențe.

Anunțuri

2 comentarii la “Despre iubirea cu intermitențe și filozofie

 1. Laura spune:

  Felicitari pentru articol, Alex!
  Doamna Martian este intr-adevar asa cum o descrii si la fel ca tine, cand imi amintesc de liceu, ea imi vine in minte. O doamna cu adevarat speciala, un Om frumos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s