Despre un hoț care ne fură zilnic


“ De la începutul vieții îți este spus să te compari cu ceilalți. Aceasta este cea mai gravă boală. Este ca un cancer care îți distruge sufletul pentru că fiecare persoană este unică și astfel comparația nu este posibilă” – Osho

Îndrăznesc să abordez această problemă pentru că sunt sigur că mulți oameni suferă de boala comparării cu alții. Eu, unul, sufăr de această boală. Încerc în fiecare zi să nu mai fac asta. Uneori îmi reușește, alteori nu. Se spune că sunt două lucruri care ne împiedică să atingem fericirea: faptul că nu trăim în prezent și că îi observăm pe ceilalți. Să zicem că la prima se poate lucra. Nu zic că este ușor pentru că nu este. Dar mi se pare și mai greu să nu îi mai observi pe alții. Să trăiești ca și cum ai trăi singur. Pentru că prin simpla observare a altor oameni, apare comparația. Mai frumos. Mai deștept. Mai amuzant. Mai bun. Superior.

Da, ai dreptate. Nu ești frumos ca el. Dar ești frumos ca tine. Și haideți să încetăm să mai punem așa mult accent pe frumusețea exterioară. Cea interioară este mult mai importantă. În loc să ne dorim să fim mai frumoși, haideți să ne dorim să fim mai buni, mai sinceri, mai puternici. Așa cum spune și melodia lui Katy Perry – Firework- “you don’t have to feel like a wasted space, you’re original, you cannot be replaced”. Pentru că așa este. Și trebuie să realizăm odată pentru totdeauna acest lucru.

Nu ești un accident. Lumea are nevoie de tine. Fără tine, ceva va lipsi din existență și nimeni și nimic nu poate înlocui acel ceva. Theodore Roosevelt spunea: „Comparația este un hoț al fericirii”. Te face să crezi că alții au o viață mult mai bună decât a ta și ceea ce nu înțelegem este că fiecare dintre noi are propria sa călătorie unică în viață. Nu mai păși pe cărarea altuia în speranța de a-ți găsi propria fericire. Mergi pe drumul tău și vei găsi fericirea autentică. Nu mai lua scurtături. Pentru că fericirea apare rar și s-ar putea să o ratezi.

Și dacă tot simți că nu poți înceta să te compari cu ceilalți, există totuși o comparație sănătoasă. Comparația de sine. Compară-te mereu cu tine cel de ieri și asigură-te că astăzi ești mai bun. Pentru că nu evoluezi în raport cu ceilalți. Evoluezi în raport cu tine.

„Este dureros de ușor să definim ființa umană: este cea care, fără niciun motiv, își creează propria suferință” – Natsume Soseki

Așa că haideți să încercăm, împreună, să suferim mai puțin măcar. Pentru că să ai o părere proastă despre tine nu este modestie, este o auto-distrugere a interiorului tău, a sinelui și ulterior a întregii tale existențe. Să pui la îndoială unicitatea ta este o formă de sfidare a creației perfecte, a complexității omului și a naturii.

Închei cu un citat al lui Neil Gaiman, care ar trebui să ne ghideze de acum încolo, în unicitatea călătoriei noastre numite VIAȚĂ: “Singurul lucru pe care îl ai și nu-l mai are nimeni altcineva ești TU. Vocea ta, mintea ta, povestea ta, viziunea ta. Deci scrie, desenează, construiește, joacă-te, dansează cum numai TU poți”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s