În camera obscură


9Încă de când eram mică eram pasionată de tot ce înseamnă capturarea unui moment pe film. În ziua de azi, când oricine poate să apese pe un buton și să se declare “fotograf”, această artă și-a cam pierdut din farmec.

Primul nostru aparat a fost un Skina, care își duce încă zilele chiar bine. De ceva timp am reînceput să-l folosesc și se vede clar diferența între fotografiile de pe film și cele digitale. Au un alt fel de a prinde imaginea, greu de exprimat în cuvinte.

Nu zic că aparatul digital nu-și face treaba foarte bine, calitate excelentă,libertatea de a trage câte cadre îți dorește inima, posibilitatea de editare ulterior, dar nu se compară cu experiența pe care o ai atunci când developezi filmul și ai surpriza că pozele chiar exprimă ceva mai mult.

De departe cea mai interesantă experiență în acest domeniu a fost cadoul de la 18 ani, un Polaroid. Chiar dacă nu e chiar cea mai ieftină modalitate de a scoate pozele, instant mi se pare special. Atunci alegi cu adevărat momentele perfecte, care îți vor rămâne întipărite în minte. Și nu știu dacă ați văzut vreodată cum apare încet încet pe hârtie silueta, apoi se conturează și se colorează întreaga imagine. Mie mi se pare fascinant.

Atunci când apăsați declanșatorul este bine să aveți în vedere următoarele lucruri:

  1. Să transmită un mesaj! Unele dintre cele mai bune fotografii au un mesaj care poate fi dedus chiar privind poza. Totuși, este bine să fie și o descriere a fotografiei pentru că de cele mai multe ori privitorul interpretează subiectiv ceea ce vede.
  2. Mai bine una și bună! Mai ales când pleacă în concedii, oamenii au tendința de a face cât mai multe fotografii fiecărui lucru, decât să se axeze pe oamenii din jurul lor. Mai bine se bucură de împrejurimi decăt să stea să faca fotografii pe care probabil le vor vedea o dată și atât.
  3. Încercați ceva nou! Nu vă limitați doar la pozițiile sau unghiurile obișnuite. Veți vedea că rezultatele vor fi pe măsură.

De cele mai multe ori fotografiile îşi aleg fotograful. Fotograful trebuie doar să le vadă.” -Aurel Rapa

Nu uitați să apăsați butonul de like sau share și să ne urmăriți în continuare blogul pentru că eu postez articole noi în fiecare luni și vineri! Stay inspired! 😀

Anunțuri

Un comentariu la “În camera obscură

  1. Simona Husaru spune:

    Foarte frumos articolul şi bine atinse cele 3 puncte! 😀 Şi eu simt că multe dintre pozele făcute pe vremuri transmiteau mult mai multe şi emoţia în momentul în care trebuia să developezi filmul era cea mai frumoasă! Sper să îmi pot lua pe viitor un aparat foto cu film şi să revin la lejeritatea acelor vremuri când nu „trebuia” musai să stau cu aparatul foto în mână încontinuu pentru a fotografia tot ce văd în jur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s