Concert în memoria unui înger de Eric-Emmanuel Schmitt


Recenzia cărţii este sponsorizată de librăria online Libris, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un click aici.

“Concert în memoria unui înger” s-a dovedit a fi, pentru mine, o carte neașteptat de bună. Structurată în patru nuvele: “Criminala”, “Întoarcerea”, “Concert în memoria unui înger” și “O iubire la Elysee”, romanul lui Eric-Emmanuel Schmitt explorează fațetele Binelui și ale Răului, posibila mântuire și dualitatea sufletului prin care omul devine fie înger fie demon.

Trebuie să recunosc că îmi place în mod deosebit stilul autorului – simplu, dar în același timp complex și profund, care reușește să satisfacă atât cititorul de rând cât și cel mai sofisticat și mai pretențios în ale lecturii.

Cele patru nuvele care constituie cartea sunt frumoase experiențe de viață, pline de inspirație, în care personajele sunt puse în situații limită, momente în care se poate desluși adevărata esență a ființei. În mod neobișnuit, nu le-am citit în ordinea în care sunt așezate în carte, vrând să las cea de-a treia nuvelă, care a dat și titlul cărții, la urmă, gândindu-mă că va fi cea mai impresionantă. Deși m-a surprins în mod plăcut, ca și celelalte de altfel, povestirea mea preferată a fost ultima – “O iubire la Elysee”.

Mi-a plăcut ideea că “viețile noastre sunt astfel create încât privirea pe care le-o aruncăm le face teribile sau minunate. Evenimente identice  pot fi interpretate ca niște bucurii sau ca niște catastrofe.” Cât de mult contează perspectiva pe care o ai asupra vieții, faptul că niciodată nu e prea târziu ca să ți-o schimbi și cum iubirea e firul secret care poate reface o viață destrămată sunt câteva dintre elementele care m-au fascinat la această nuvelă.

Întreaga carte se învârte în jurul acestui concept, al ambivalenței spiritului uman, al yin și yang-ului dacă vreți, autorul explorând adâncimile conștiinței umane la cote de neînchipuit.

“Există vreun sentiment care să nu poarte în el și contrariul său, asemenea căptușelii unei stofe? Sentimentele noastre nu sunt schimbătoare, ci ambigue, negre sau albe, în funcție de impact, tensionate de contradicțiile lor, ondulate, șerpuitoare, capabile de ce-i mai bun și de ce-i mai rău.”

Ca să închei, aș spune că această carte îți deschide și ție sufletul, așa cum și-l deschide și aceasta ție fiind o reciprocitate specială și mai mult decât atât îți accesează reflexivitatea, dorind să-ți arate adevăruri nespuse despre ființa umană și despre războiul interior pe care îl poartă zi de zi.

“Când devenim cei care trebuie să fim? În tinerețe sau mai târziu? În adolescență suntem în mare măsură creați, în ciuda temperamentului și a inteligenței, de educație, de mediu, de părinți; adulți, ne creăm pe noi înșine prin alegerile pe care le facem”.

Titlu românesc: Concert în memoria unui înger
Titlu original:  Concerto à la mémoire d’un ange
Autor:  Eric-Emmanuel Schmitt
Editura românească:  Humanitas
Număr de pagini: 214
Traducător: Simona Brînzaru
Nota: 10

Anunțuri

Un comentariu la “Concert în memoria unui înger de Eric-Emmanuel Schmitt

  1. Arachbell spune:

    O carte foarte frumoasa,trebuie neaparat sa o citesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s