Circul Nopţii de Erin Morgenstern


“Cineva trebuie să spună toate aceste poveşti. În asta constă magia. Ea se află în ascultător şi va fi diferită pentru fiecare ureche, afectându-i pe toţi într-un mod pe care nu ai cum să-l prevezi. De la modul prea lumesc la cel profund. S-ar putea să spui o poveste care se va instala în sufletul cuiva, devenind sângele lui, sinele şi scopul său. Povestea aceea îl va tulbura şi îl va mâna şi cine ştie ce va face datorită ei, plecând de la cuvintele tale.”

Circul Nopţii este un roman de la care nu prea aveam aşteptări, în mare pentru că nu ştiam la ce să mă aştept, dar care a reuşit să-mi depăşească orice aşteptări posibile şi imposibile. Cred că în asta constă farmecul lecturii, să iei o carte în mâini, să te apuci să o citeşti şi să te uimească peste măsură. Asta face Circul Nopţii, care este o carte de-a dreptul magică. O carte care se deschide şi te introduce în universul fascinant al circului des Reves, un circ neobişnuit care “soseşte fără veste” şi care călătoreşte odată cu tine pe tot parcursul lecturii tale, iar în momentul în care ajungi la final şi acesta se închide în mod simultan.

De fapt, întreaga carte pare ca şi cum ar fi o singură noapte în care tu intri în acest circ, petreci o multitudine de momente cu diferite personaje, observi cum se înfiripă poveşti de dragoste aşa cum vezi şi tragedia şi tristeţea. Astfel, vezi o întreagă îmbinare de elemente, o ţesătură feerică din care ieşi chiar înainte de răsărit, moment în care circul se închide, iar romanul a ajuns la sfârşit.

Ce m-a fascinat pe mine la Circul Nopţii este că te simţi permanent ca într-un vis şi datorită descrierii, a decorului te pierzi atât de uşor în acest univers fabulos încât uiţi de tot şi de toate. Nu mai ţii tu cartea în mâini, ci ea te ţine pe tine. E un sentiment foarte interesant de experimentat. S-ar putea ca nu toţi să simţiţi acest lucru pentru că trebuie să vreţi să simţiţi, să vedeţi, să vă lăsaţi învăluiţi de magie. “Oamenii văd ceea ce doresc să vadă.”

Totodată, vreau să spun câteva cuvinte şi despre povestea de dragoste dintre Marco şi Celia, cele două personaje principale ale romanului. Emoţia dintre cei doi de-a lungul romanului a fost palpabilă, s-a simţit prin intermediul cuvintelor într-un mod extraordinar. Spre deosebire de alte poveşti de dragoste,  a lor mi s-a părut şi realistă, evoluând pe tot parcursul poveştii ajungând ca de abia spre final să-şi exprime sentimentele unul faţă de celălalt.

Romanul ne prezintă o poveste de dragoste într-un spaţiu nou în care ni se arată că, deşi oamenii sunt efemeri, iubirea nu este. Sufletele rămân iubindu-se pentru totdeauna, formând un întreg.

O altă temă importantă pe care o putem identifica în roman este ludicul, viaţa ca un joc. Desigur, jocul iniţial – confruntarea – e doar un imbold către adevăratul joc, cel al vieţii. Probabil, că în final, singurul lucru care contează este dacă în acest joc te-ai ales şi cu iubire. Atunci, eşti cu adevărat câştigător.

Ar mai fi multe de zis despre această carte melodioasă şi plină de simboluri, simt că am acoperit puţin faţă de câte mi-a oferit cartea, tot ce vă pot sfătui este să o citiţi şi voi şi să-I descoperiţi sufletul pentru că şi cărţile au suflet, acela al autorului aşternut pe hârtie.

Prima carte la care în sfârşit mi-am făcut curajul să-mi subliniez evidenţiez citatele care îmi plac sau care simbolizează ceva pentru mine. În fond, ce mod mai frumos să arăţi că îţi aparţin ţie, sunt comoara ta decât să laşi o urmă proprie, a ta  după ce le citeşti. Ce le strici sau alte prostii. E mult mai probabil când vei redeschide cartea peste ani de zile  să citeşti aceste citate, aceste incursiuni în carte decât sa reciteşti cartea propriu-zisă. Cel puţin aşa cred eu. Voi faceţi asta?

Titlu românesc: Circul Nopţii  
Titlu original:  The Night Circus
Autor:  Erin Morgenstern
Editura românească:  Corint
Număr de pagini: 414
Traducător: Ondine Cristina Dascăliţa
Nota: 10

Reclame

6 comentarii la “Circul Nopţii de Erin Morgenstern

 1. cipryan spune:

  omg…. cum ai indraznit sa faci asa ceva pe o astfel de carte?? shame on you… :)))))

 2. Rachel spune:

  Congratulations

  I have nominated your blog for the Shine On Award.

  More about this nomination is at

  http://dearkitty1.wordpress.com/2013/07/18/shine-on-award-thanks-rabirius/

 3. Ady spune:

  „Cred că în asta constă farmecul lecturii, să iei o carte în mâini, să te apuci să o citeşti şi să te uimească peste măsură. ”

  Foarte adevarat ceea ce ai spus. Acelasi lucru mi s-a intamplat si mie cand am citit o carte de care nu auzisem niciodata, probabil ca nici tu n-ai auzit de ea – Mireasma trandafirilor salbatici de Sorina Popescu.
  http://www.librarie.net/carti/189247/Mireasma-trandafirilor-salbatici

 4. Isabele spune:

  Pentru mine Circul Noptii este o carte grea, in sensul ca trebuie sa stai sa meditezi la ea. Nu am mai citit o carte in epoca in care suntem si sa fie scrisa in acest fel. Cartile in sec.nostru sunt mai simpliste, ei bine Circul Noptii nu este asa, pentru ca daca nu o intelegi ai pierdut firul povestii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s