Jurnalul Annei Frank


Recenzia cărţii este sponsorizată de librăria online Libris, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un click aici.

Ziua de 12 iunie 1942 a fost o zi care nu trebuie lăsată uitării. Este ziua în care Anne Frank a primit de ziua ei, pe lângă alte lucruri, un jurnal cu carouri roșii. Atunci a început să-și noteze gândurile sub forma unor scrisori către Kitty, o prietenă imaginară, de fapt jurnalul însuși. Timp de doi ani Anne a scris mărturia atacului împotriva evreilor, fapt care a transformat Jurnalul într-o lucrare de referință.

„ Sper că-ți voi putea împărtăși totul, așa cum n-am reușit cu nimeni altcineva până acum, și sper că-mi vei fi de mare ajutor.

Stilul Annei este unul extrem de plăcut, deși are preocupări copilărești este foarte matură în gândire și face niște analize critice persoanelor din viața ei. Împreună cu familia ei: mama, tata şi sora ei, Margot,familia Van Daan şi Alfred Dussel trăiesc pe ascuns în anexa secretă de la fabrica tatălui ei. Pentru a nu fi descoperiți și împușcați ei trebuie să păstreze liniștea în timpul zilei și de asemenea au ferestrele acoperite, deci nu au parte de lumina soarelui. Pentru Anne acest lucru este înnebunitor, ea fiind o fire foarte energică și de aceea de fiecare dată când simte nevoia să vorbească cu un prieten, scrie în jurnal.

Pe lângă asta, Anne învață, citește, își exprimă pasiuni și dorințe, cum ar fi să devină o scriitoare de renume, care a devenit realitate, din fericire. Totuși, nu are cum să nu-ți pară rău că nu a putut să-și pună în aplicare toate planurile, cu siguranță ar fi schimbat mentalitatea multor oameni.

“Conștient, dar de cele mai multe ori inconștient, am tânjit în tot acest timp de când sunt aici după încredere, iubire și tandrețe. Dorința asta e uneori mai puternică și alteori mai slabă, dar este mereu prezentă.”

Anne își dă seama de importanța jurnalului ei și de aceea începe să îl rescrie, sperând să-l publice într-o zi. Înainte să termine, ea împreună cu ceilalți locatari ai Anexei sunt arestați și sunt duși la Auschwitz. Pentru că Anne împlinise 15 ani cu trei luni înainte de a ajunge la lagăr, scapă de o moarte imediată și împreună cu sora ei sunt transferate la Bergen-Belsen, unde vor muri de tifos în martie 1945. Tatăl ei, Otto Frank, îi respectă dorința și publică jurnalul în 1947, apoi urmând să aibă traduceri în zeci de limbi și să devină un simbol.

Tare mult mă bucur că am citit această carte, este cu siguranță de o mare valoare și o lectură care merită.  Mare păcat că a murit așa de tânără, cu siguranță ar fi ajuns o personalitate. În Amsterdam este valorificată cum trebuie, dacă aveți șansa puteți să vizitați muzeul și anexa secretă. Dar o vizită virtuală nu strică așa că puteți să vedeți aici unde și-a petrecut Anne doi ani.

“Pentru orice om căruia îi este frică, care e singur sau nefericit, remediul cel mai bun este în mod cert să iasă afară, să meargă undeva unde să fie cu totul singur, singur cu natura, cu cerul și cu Dumnezeu. Căci abia atunci și numai atunci simți că totul este cum trebuie să fie și că Dumnezeu vrea să-i vadă pe oameni fericiți în mijlocul naturii simple, dar frumoase.

Titlu românesc:  Jurnalul Annei Frank  
Titlu original:  Het Achterhuis
Autor:  Anne Frank
Editura românească:  Humanitas
Număr de pagini: 385
Nota: 10

Reclame

6 comentarii la “Jurnalul Annei Frank

  1. bună, tocmai am dat de acest blog, deoarece căutam păreri legate de jurnalul Annei frank , eram puțin în dubii cu privire la achiziționarea ei, dar eu cum sunt pasionată de genul acesta de cărți sunt convinsă că nu voi regreta ..frumos aspect are blogul..iar recenzia mă atrage mult

  2. Buna sunt noua in domeniu si am pus la cale un concurs care te-ar putea interesa http://my-nerdy-days.blogspot.ro/ (puteti castiga serii de carti in engleza).

  3. Rachel spune:

    Felicitări! Blogul tău a fost nominalizat pentru ” A Bouquet Of Three Awards”, premiu simbolic pentru activitatea în blogosferă. Pentru detalii intră aici:
    http://myblogmworld.wordpress.com/2013/07/04/nominalizare-a-bouquet-of-three-awards/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s