Misterul Placebo de Patrick Lemoine


De aceea trebuie să deschidem cartea şi să cântărim cu grijă ceea ce este spus în ea, atunci veţi şti că medicamentul conţinut de ea are cu totul altă valoare decât ceea ce ne promitea ambalajul…” – Francois Rablais

Ce este placeboul? Este o iluzie de medicament, o substanţă chimică inactivă, o substanţă care în mod normal nu există, dar noi, oamenii, prin puterea minţii o facem să existe şi uneori se dovedeşte a fi extrem de eficientă. Eficientă în vindecarea a diverse patologii, multe dintre ele considerându-se chiar incurabile.

 În lume, există două concepte, două părţi contraste în care oamenii, în funcţie de viziunea lor, cred cu tărie. Acestea sunt raţiunea şi magia. Logica şi credinţa. Fiecare om crede într-unul dintre aceste două aspecte, fie că aşa a fost învăţat de mic fie că pur şi simplu circumstanţele vieţii l-au condus către această concluzie. Aşadar, poţi fi un om al ştiinţei, al raţiunii sau un om al credinţei care crede în ideea că nu tot ceea ce nu vedem înseamnă neaparat că nu există. Placeboul intră, fără îndoială, în cea de-a doua categorie şi până la urmă contrazice ştiinţa şi medicina în general. Dar nu este normal ca atunci când medicina nu-ţi mai poate oferi soluţii, să cauţi răspunsuri în altă parte, dincolo de aparent, dincolo de vălul cu care avem cu toţii acoperiţi vederea? Este imposibilul chiar imposibil sau îl lăsăm noi să fie?

 Cineva mi-a zis cândva că ceea ce îl face sănătos pe un bolnav nu sunt medicamentele propriu-zise, ci apa cu care le ia regulat. Acele cantităţi de apă luate regulat, care sunt atât de benefice, chiar miraculoase organismului. Apa este, în acest exemplu pe care vi-l ofer, magia pentru că în conţinutul acestei apei avem acea substanţă chimică inactivă numită placebo. Nu zic că acele substanţe active din medicamente nu au niciun efect pentru că asta ar însemna sfidarea medicinei, dar pentru un efect de 100% avem nevoie şi de puţin praf magic. Placeboul în sine nu este nici bun nici rău. Este de fapt ceea ce facem noi din el – noi avem puterea de a-i da viaţă, existenţă, formă sau de a-l lăsa inexistent, fără niciun folos. Placeboul este răspunsul la întrebarea dacă vrem magie în vieţile noastre. Când suntem bolnavi, toţi aşteptăm o soluţie magică, o vindecare miraculoasă, când de fapt noi nici măcar nu credem în magie. O refuzăm cu atâta îndârjire, de parcă ar fi ceva rău, diavolesc când reprezintă exact contrariul.

placebo

 Trebuie să lăsăm frica la o parte şi să îi dăm voie magiei să intre în vieţile noastre pentru că această funcţionează într-un singur sens şi are un singur scop: bunăstarea noastră. Trebuie să lăsăm să se creeze acel echilibru vital între raţiune şi magie, să lăsăm să se aşterne acea nuanţă de gri dintre alb şi negru.

 “Misterul Placebo” este o carte foarte interesantă, care analizează taine ascunse şi ne transmite un mare secret foarte folositor dacă vom şti să-l folosim în avantajul nostru, dar în primul rând trebuie să îi acordăm atenţie şi să credem în acesta cu toată fiinţa noastră. Pentru că deşi să crezi pare cel mai greu lucru, acesta este în fond doar începutul, începutul a ceva promiţător.

Titlu românesc: Misterul Placebo
Titlu original: Le Mystere Du Placebo
Autor: Patrick Lemoine
Editura românească: All
Număr de pagini: 195
Traducător: Oana Ion

Articolul face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

Anunțuri

18 comentarii la “Misterul Placebo de Patrick Lemoine

 1. Crisu spune:

  Daca citesti acest comentariu orice boala va disparea..Zambeste azi ,zambeste maine …si zambetul este un medicament!

 2. Georgiana spune:

  felicitari pentru recenzie:d,dragul meu coleg de suferinta!

 3. D spune:

  Imi place la nebuni e recenzia! Se vede ca ai scris-o din inima! 🙂 Si in plus, a avut un efect benefic: chiar m-a motivat ! :))
  Great job and keep it up! >:d<

 4. Roxana spune:

  Foarte interesanta cartea!

 5. Raluca spune:

  Super recenzie! 🙂

 6. Clau spune:

  Nu stiam pana acum ce inseamna cu adevarat placebo, foarte interesant!

 7. Laura spune:

  Chiar sunt curioasa cum trateaza cartea conceptul de placebo. Foarte frumos este si citatul de la inceput.

 8. diana spune:

  Foarte interesant!

 9. Raluca L.C. spune:

  Foarte interesanta cartea. Mi-am notat-o pe lista.
  Spor la plantat pomisori!

 10. Claudia spune:

  Mereu m-a fascinat efectul Placebo, dar nu ştiam că există şi o carte despre tot misterul ăsta. It’s on my bucket list now!

 11. Laura spune:

  Sper sa gasesc cartea asta fiindca m-ai facut tare curioasa.

 12. Mi-a facut mare placere sa citesc recenzia ta, chiar daca nu este genul meu de carte 🙂
  Bafta la strans comentarii!

 13. gabitza97 spune:

  Foarte interesant.Succes !

 14. Ruxi spune:

  suna interesant, spor la plantat! 😀

 15. Cupcake spune:

  si eu am primit aceasta carte dar am fost dezamagita de ea…ma asteptam la fapte mai concrete

 16. […] Două carți de la All, două povești fascinante, două persoane care le-au citit, doi copăcei care urmează să fie plantați. Ne-a făcut o deosebită plăcere să recenzăm aceste cărți minunate primite de la una dintre editurile noastre preferate, careia îi mulțumim din suflet. Puteți citi cele două recenzii aici și aici. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s