Lolita de Vladimir Nabokov


Recenzia cărţii este sponsorizată de librăria online Libris, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un click aici.

“Lolita, lumină a vieții mele, văpaie a viscerelor mele. Supliciul meu, suflet al meu. Lo-lii-ta: vârful limbii execută o mișcare în trei timpi, coborând pe vălul palatului ca să atingă, la timpul trei, dinții. Lo. Li. Ta.”

Am auzit de mult despre această carte însă numai acum am avut șansa să o citesc. Și pot spune că nu mi-a plăcut pe cât de mult mi-aș fi dorit, dar nici nu aș condamna-o. Vladimir Nabokov are un stil fermecător, are multe elemente de sarcasm care conferă o notă de dinamism romanului. Totuși trebuie să fii puțin pregătit spiritual ca să te avânți în universul suferinței lui Humbert.

Făcând parte din romanele clasice ale secolului XX, subiectul este deja bine-cunoscut. ”Lolita” prezintă drama unui barbat matur care se îndrăgostește de o așa-zisă ”nimfetă”, Dolores Haze, poreclită Lo, Lola, Lolita. Subiectul tabu, pedofilia, a fost ceea ce a atras criticile negative și ideile preconcepute ale oamenilor și de aceea romanul a fost chiar interzis. Și ce este mai fascinant decât să citești ceva interzis?

Situația lui Humbert are aparent rădăcini în trauma suferită în adolescență, însă nimic nu îl mai poate salva pentru că el face tot ce este posibil ca să se apropie de nimfetă. Prin urmare, se căsătorește cu mama ei Charlotte, care îi confesează că este îndrăgostită nebunește de el. Însă nu durează mult și aceasta îi descoperă jurnalul în care își nota pasiunea pentru copila de 12 ani, dar nu ajunge să împărtășească secretul celorlalți fiindcă Charlotte are un accident de mașină, care îi este fatal.  Urmează ca el și Lolita să plece într-o călătorie prin America.

Lolita

Romanul a fost ecranizat în 1962 în rolurile principale: James Mason și Sue Lyon, și în anul 1997, Humbert fiind interpretat de Jeremy Irons, iar Lolita de Dominique Swain.

O lectură interesantă, dificilă, provocatoare, roman clasic. V-o recomand!

Titlu românesc: Lolita
Titlu original: Lolita
Autor: Vladimir Nabokov
Editura românească: Polirom
Număr de pagini: 324
Traducător: Horia Florian Popescu

Reclame

3 comentarii la “Lolita de Vladimir Nabokov

  1. […] cu un subiect foarte interesant și cu personaje bine conturate. Recenzia Lolitei o puteți citi aici și cea pentru Ramășițele zilei o veți putea citi de […]

  2. roxana spune:

    cum comand?? multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s