DEWEY de Vicki Myron


“Dewey era un motan încrezător. Poate că avea acea încredere a fiinţei care a trecut pe lângă moarte, acea linişte interioară pe care o descoperi în clipa în care ajungi pe fundul prăpastiei, dincolo de pragul speranţei, izbutind totuşi să revii la lumină.”

Aţi mai citit vreodată o carte despre o pisică, în cazul de faţă un motan? Probabil pentru mulţi dintre voi este o noutate. Ei bine, şi pentru mine a fost la fel, mi s-a părut ceva neobişnuit şi chiar mi-a stârnit curiozitatea. Astfel, am ajuns să citesc o poveste cu un motan fiind personajul principal. Trebuie să fiu sincer – a fost o călătorie pe cinste – mai ales că şi eu am acasă un motan (şi mulţi dintre voi stiţi asta din VideoBox-uri) şi cred că acest roman m-a ajutat totodată să-mi înţeleg mai bine propriul animal de casă. Eu, oricum, cred că noi nu înţelegem animalele, nu ele pe noi.

Despre ce este vorba în Dewey: Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea ? Evident, despre un pisoi după cum putem deduce şi din titlu. Un motănel care este găsit într-o noapte geroasă de iarnă de către directoarea unei biblioteci, Vicki Myron şi care ajunge să fie adoptat de angajaţii bibliotecii, loc care devine noul său cămin, călduros şi mai ales plin de iubire.

Pe lângă povestea lui Dewey, în roman ne mai este prezentată şi cumplita criză economică din anii ’80. Ne sunt prezentaţi oamenii care parcă nu mai au speranţa şi poftă de viaţă. Şi tocmai aici intervine Dewey. Înainte, în micul oraş Spencer din Iowa, puţini erau cei care frecventau biblioteca. Însă, când localnicii află de motănel, din ce în ce mai multe persoane încep să o viziteze de dragul de a petrece câteva minute cu Dewey, care vrând nevrând ajungea tuturor la suflet. “Dewey nu făcea favoruri, el iubea pe toată lumea în egală măsură.” Aşadar, biblioteca devine un loc special, în care copii, tinerii, părinţii şi chiar bătrânii se reuneau, formând o adevărată comunitate. Şi toate acestea datorită motanului nostru, Dewey Citeştemaimulte Cărţi. Astfel, biblioteca suferă o transformare, revine la ceea ce ar fi trebuit să fie de la bun început. “Biblioteca nu e un depozit. Este un centru comunitar vital.” Oamenii se schimbă şi ei. Ceva se schimbă în ei. Dispare frica şi apare iubirea. Prietenia. Familia. Speranţa. De la începutul vieţii lui, Dewey a fost convins că totul avea să fie bine şi a reuşit să le transmită această încredere şi oamenilor.

În concluzie, acest roman prezintă o poveste înduioşătoare despre ce reprezintă încrederea, curajul şi iubirea toate făurite în preajma unui motan. Vă las pe voi să descoperiţi întreaga poveste a lui Dewey – “un leu în haine de motănel”.

Recenzia cărţii este sponsorizată de această librărie online, unde mai puteţi găsi o mulţime de alte cărţi online, precum şi pe cea de faţă pe care o puteţi comanda cu un simplu click aici.

Titlu românesc: Dewey: Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea
Titlu original: Dewey: The Small-Town Library Cat Who Touched the World
Autor: Vicki Myron
Editura românească: Humanitas
Număr de pagini: 268
Traducător: Ines Hristea

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s