Moarte Subită de J.K. Rowling


Parcă nu îmi vine să cred că tocmai ce am mai citit o carte de J.K Rowling. Este chiar o mândrie, având în vedere că această autoare, această fiinţă umană a sădit în mine pasiunea lecturii, de a ma bucura de cuvinte şi de magia lor. De magie în general. Pentru că J.K Rowling este o autoare care scrie parcă cu o baghetă magică şi tot ce imaginează ajunge până la urmă să te uimească, să te fascineze. Şi dacă acum ceva timp, mi-a fascinat copilăria prin universul extraordinar creat în celebra serie de cărţi „Harry Potter”, ei bine, acum a reuşit iarăşi, dar uimitor, cu un roman pentru adulţi, fără niciun fel de elemente fantastice.

Nu am de gând să dau absolut niciun spoiler din carte pentru că vreau să pastrez toate surprizele şi momentele frumoase să le descoperiţi singuri ca să aveţi parte de emoţii mai puternice si trăiri mai profunde. Şi veţi vedea că sunt multe astfel de momente!

Totuşi, sunt câteva lucruri pe care vreau să le punctez despre carte. Mulţi spun că nici măcar nu se compară cu Harry Potter, însă tocmai asta e ideea, că nu poţi să compari un roman realist pentru adulţi cu un roman fantastic pentru copii. Greşeala pe care mulţi o fac este că nu se pot detaşa de faptul că autoarea a mai scris şi Harry Potter şi inconştient poate tot o compară în tot felul de aspecte, parcă încercând să îi găsească intenţionat defecte. O altă mentalitate greşită pe care am mai întâlnit-o este că după o serie atât de frumoasă şi complexă cum a fost prima ei serie, autoarea nu va mai reuşi niciodată să se ridice la acelaşi nivel ca şi cum şi-ar fi epuizat imaginaţia, ca şi cum imaginaţia s-ar epuiza vreodată din noi. Ar fi rău, dar din fericire, suntem norocoşi.

Moarte Subită este o carte extrem de reuşită în felul ei. Cu o temă care personal nu pot să zic că mă atrage foarte mult, Rowling a reuşit să o transpună în aşa fel încât să fie pe placul tuturor, atât al adulţilor cât şi al adolescenţilor. Pentru că sunt extrem de multe lucruri de natură morală la care oricine dintre noi poate lua aminte. Într-adevăr, nu este o carte pentru copii din mai multe motive cum ar fi scenele dintre adulţi şi limbajul folosit, care chiar şi pentru unele persoane adulte poate fi mai greu de digerat. Pe mine, câteodată, traducerea chiar m-a amuzat, nu că nu a fost bună, dar poate inadecvată la unele chestiuni.

Totuşi, o să vă zic foarte pe scurt despre ce este vorba în roman pentru cei care nu ştiu. J.K Rowling ne invită să intrăm într-o lume foarte frumos creată într-un mic orăşel numit Pagford. Desigur că doar pentru că e mic, nu înseamnă că nu se întâmplă nimic semnificativ, ci din contră. Totul o ia razna atunci când Barry Fairbrother, o persoană cu o funcţie importantă în consiliul parohial, moare subit în urma unui anevrism cerebral. Şi cum veştile circulă mai repede decât un gând într-o comunitate aşa de mică, toată lumea de la elevi până la părinţi ajunge să afle despre tragicul eveniment. Despre vestea „care încă bolborosea în atmosferă, efervescentă ca şampania.” Desigur că aceasta reprezintă numai premisa unei poveşti memorabile, pe care cu siguranţă nu veţi regreta să o aflaţi şi cu nişte personaje perfect conturate, tipic umane în care te poţi regăsi cu uşurinţă.

A venit timpul să citiţi acest roman, dedicat unei noi generaţii pe care îl găsiţi aici, la un super preţ, pe site-ul librăriei online Libris. Pe lângă aceasta, de la Libris mai puteţi comanda şi alte cărţi online.

De asemenea, romanul o să fie ecranizat în 2014 şi va consta într-o mini serie creată de postul de televiziune BBC1.

Titlu românesc: Moarte Subită
Titlu original: The Casual Vacancy
Autor: J.K. Rowling
Editura românească: Trei
Număr de pagini: 447
Traducător: Constantin Dumitru-Palcus
Nota: 10

Anunțuri

6 comentarii la “Moarte Subită de J.K. Rowling

 1. bianca2b spune:

  Nu stiu de ce,dar pe mine cartea asta nu ma atrage.Poate pentru ca am citit o multime recenzii scrise de critici literari care spuneau ca nu e cea mai buna carte a ei.

 2. bookish girl spune:

  Felicitari pentru recenzie! Sper sa citesc si eu cartea aceasta candva. Eu nu am citit seria Harry Potter pentru ca eram destul de mare pentru ea la momentul cand a aparut… Asa ca nu am cum sa fac asocieri intre romanele autoarei.

  • vera spune:

   Nu exista asa ceva – prea mare ca sa citesti o carte. Mai ales ca Harry Potter nu e neaparat o carte pentru copii (mai ales dupa primele 3 volume)…
   eu am copii si am citit-o alaturi de ei…
   Iar Moarte Subita este o carte reusita… desi in alt fel decat HP.

 3. Un blog pentru toate generatiile…

  […]Moarte Subită de J.K. Rowling | The Search For Something More Blog[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s