Sora de Rosamund Lupton


“Când vorbesc despre iubirea neîmpărtășită, majoritatea se gândește probabil la cea romantică, dar mai există și alte feluri de iubire care nu sunt răsplătite așa cum trebuie, asta în cazul în care primesc vreo răsplată. Un adolescent furios e posibil să nu-i ofere mamei la fel de multă dragoste pe cât primește de la aceasta; un tată abuziv nu răspunde la iubirea sinceră și curată a copilului. Durerea este exemplul suprem de iubire neîmpărtășită. Oricât de mult și de îndelungat am iubi pe cineva care a murit, aceasta nu ne mai poate împărtăși dragostea. În orice caz, așa simțim…”

Sora de Rosamund Lupton este un roman despre două surori, Beatrice și Tess, care deși nu sunt gemene, sunt unite printr-o legătură foarte specială și astfel ele își împărtășesc totul, chiar și cele mai adânci secrete prin diferite metode de comunicare cum ar fi scrisorile sau telefonul având în vedere faptul că locuiesc în orașe diferite. Întreaga legătură dintre cele două devine fragilă în momentul în care Tess, sora mai mică dispare, urmând ca aceasta să se rupă complet în momentul în care Tess este găsită moartă, iar poliția închide cazul cu decizia că aceasta s-a sinucis. Din acel moment, toată viața lui Beatrice este răvășită și tot ceea ce credea despre sora ei stă acum sub semnul îndoielii. Oare faptul că erau apropiate era o iluzie sau asta era exact ceea ce poliția voia ca Beatrice să creadă? Pentru că Beatrice o cunoștea suficient de bine pe Tess că să știe că ea nu ar recurge niciodată la o astfel de faptă fiindcă aceasta aprecia darul vieții, mai ales după ceea ce i s-a întâmplat fratelui lor, Leo. Astfel, convinsă că ceva e în neregulă, Beatrice pornește în căutarea adevărului despre moartea surorii ei, dar cu cât se afundă mai mult în viața acesteia cu atât aceasta află lucruri tulburătoare despre Tess, care ea va decide dacă le va lăsa să o distrugă sau le va folosi în avantajul ei pentru a rezolva misterul și pentru a-și continua propria viață chiar dacă asta pare atât de greu.

“Oamenii cred că e liniștitor să spui “viata merge mai departe”, da oare nu înțeleg că durerea e mai sfâșietoare tocmai pentru că viața  lor continuă, iar cea a persoanei dragi lor, nu?”

Mi-a plăcut cartea, deși trebuie să recunosc că stilul autoarei de a nara este destul de complex și poate deveni confuz pentru cititor. Cel puțin așa mi s-a părut mie. Deși acțiunea are loc în prezent, majoritatea cărții ne introduce în trecutul lui Tess prin intermediul depoziției lui Beatrice care are loc pe tot parcursul romanului. Așadar, în momentul relatării, Beatrice știe deja tot ce s-a întâmplat cu sora ei și ne mai lasă și nouă, cititorilor, unele indicii care ne fac și mai curioși în legătură cu adevărul. Acțiunea pe alocuri poate părea un pic frustrantă datorită unor detalii suplimentare pe care cititorul chiar nu le vrea, dar le acceptă ca un fel de indicii pentru a încerca să rezolve el însuși cazul. Pentru că, ca la orice thriller bun, încercăm să deslușim noi măcar o parte din mister înainte ca romanul să ni-l ofere mură-n gură. Sora, însă, este plin de răsturnări de situație (mai ales cea din finalul romanului) și oricât ai încerca să afli tu adevărul dinainte, tot nu reușești pentru că mai mult cartea se joacă cu mintea ta, ci nicidecum nu-ți dă un răspuns la întrebările tale înainte să le vezi tu tipărite pe hârtie.

Sora este al treilea thriller devorat de mine. Totuși nu pot să zic că este o carte atât de ușoară de citit pe timp de vară, cred că mai potrivită ar fi toamna sau iarna, că tot acțiunea cărții are loc în acest anotimp. Totuși, cartea este antrenantă, te ține în suspans, dar îți dă și un sentiment de tristețe ca în orice roman în care apare moartea unui personaj. Foarte interesante sunt și cele două domenii din cadrul cărții despre care aflăm mai multe informații: domeniul poliției cu reconstituirea ultimului moment în care e văzută o persoană înainte să dispară în speranța că cineva își va aduce aminte ceva și domeniul medical cu experimentul despre fibroza chistică. Cel de-al doilea m-a pasionat mai mult și la fel ca Beatrice cred că “este uluitor să contempli minunăția descoperirilor științifice care modifică granițele realității.” 

Per total, Sora este un thriller bun și captivant, care ne dă speranța că lucrurile pot merge mai departe, că miracolele există, dar ne arată și partea mai puțin frumoasă a lucrurilor pentru că și ea există și împletită cu cea frumoasă formează viața.

Cartea poate fi comandată de aici, de pe site-ul librăriei online, Libris.

Alte citate:

  • “In unele orașe, păsările nu se mai aud unele pe altele din cauza zgomotelor. După  un timp, își uită frumusețea și structura elaborată a cânturilor. Unele chiar au renunțat complet la cânturi și imită fără greșeală alarmele mașinilor.”
  • “Numai că nu-mi puteam permite să mă gândesc la ce ți se întâmplase. Întrebările m-ar fi împins într-un labirint de scenarii înfiorătoare în care mi s-ar fi rătăcit mințile, or eu aveam nevoie să rămân cu mintea întreagă, altfel nu puteam să-ți fiu de vreun ajutor.”
  • “Aproape șapte miliarde de miracole care mișună pe planeta noastră, Bee, iar noi nici măcar nu credem în ele.”
  • “Ne construisem o relație periferică , ocolind emoțiile intense și sentimentele complexe, astfel că în străfundurile lor ființele noastre erau ca doi străini.”
  • “Clopotul bisericii a început să bată. Nu există un sunet mai înfiorător. Nu are pulsul vieții, nu are ritm omenesc, ci doar acele lovituri mecanice care reprezintă o pierdere.” 

Titlu românesc: Sora
Titlu original: Sister
Autor: Rosamund Lupton
Editura românească: Litera
Număr de pagini: 430
Traducător: Andreea Bratu
Nota: 9

Anunțuri

4 comentarii la “Sora de Rosamund Lupton

  1. dumbyd spune:

    Hmmm…. pare tare interesanta

  2. Am citit-o! Frumoasa recenzie, apropo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s