Barbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut de Jonas Jonasson


Fiind cea mai bine vândută carte din Suedia în 2010, tradusă în douazeci de limbi și cu o ecranizare în pregătire, Barbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut, al cărei autor este Jonas Jonasson, se bucură de un succes extraordinar în toată Europa. Este un roman plin de umor, ironie subtilă și chiar absurd, care are în centru un personaj fabulos de 100 de ani, Allan Karlsson.

 În ziua în care Allan împlinește vârsta de 100 de ani, decide să fugă, nevrând să ia parte la petrecerea organizată de sora Alice și îmbrăcat cu costumul lui maro și cu șoșonii de aceeași culoare, sare pe fereastra căminului de bătrâni din Malkӧping. Și pleacă în lume.

Se gândea în schimb că nu făcuse bine să-și dorească moartea acolo, la căminul de bătrâni, doar ca să scape de toți ăi de toate. Fiindcă, oricât îl încercau pe el junghiurile, tot mai interesantă și mai instructivă era viața de evadar și fără sora Alice, decât să zacă nemișcat la doi metri sub pamânt.

 Așadar, știind că în curând va fi căutat, Allan se îndreaptă spre stația de autobuz. Acolo, un tânăr îl roagă să aibă grijă de valiza lui până când se întoarce de la toaletă. Dar, autobuzul pe care-l aștepta Allan vine așa ca acesta decide să ia valiza cu el. Și de aici începe totul. Allan reușește să își facă un fel de bandă, implicându-se în aventuri din ce in ce mai mari, ajungând să omoare, din greșeală, vreo doi bandiți, iar pe al treilea integrându-l în bandă.

Curând, Allan descoperă că în valiză sunt cincizeci de milioane de dolari, pe care i-a luat de la membrul unei bande, Never Again. Acțiunea alternează viața prezentă cu viața trecută, însumând toate evenimentele petrecute în cei 100 de ani de existență. Aflăm că Allan era un specialist în dinamită, explozibili, care călătorind prin toată lumea, se implică mai mult sau mai puțin în toate evenimentele lumii, marcând istoria, întâlnindu-se cu Franco, Stalin, Roosevelt, Truman, Mao Tse Tung și alte personaje marcante. Din America, în China, apoi din Himalaya în Iran și înapoi în Suedia, calatoriile lui Allan sunt dominate de un incredibil irealism. Practic, centegenarul a înmagazinat toată istoria secolului XX.

Romanul lui Jonas Jonasson este captivant si uimitor. Este o lecție prețioasă despre cum să-ți trăiești viața și să te arunci în lucruri spontane, de la care nu știi la ce să te aștepți. Allan ne dă un exemplu și ne arată că și la 100 de ani mai există lucruri nedescoperite și ca trebuie sa trăim fiecare clipă.

Așa cum ar spune și Allan: „Lucrurile sunt cum sunt și vor fi cum vor fi.

Titlu românesc: Barbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut
Titlu original: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Autor: Jonas Jonasson
Editura românească: Trei
Număr de pagini: 464

Traducător: Liliana Donose Samuelsson

Recenzia pentru această carte a fost sponsorizată de BookMag.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s