Disparitia lui Esme Lennox – Maggie O’Farrell


  “N-as fi in stare fericirea sa mi-o zidesc pe un rău – pe o nedreptate – facută altcuiva…Ce fel de viată ne-am putea clădi pe-o astfel de temelie?”. – Edith Wharton

Tema principală a carții Dispariția lui Esme Lennox scrisă de Maggie O’Farrell este aceea a clădirii proprii fericiri, practic a întregii vieți pe răul făcut altuia.

Esme Lennox, dupa cum sugerează și titlul, este personajul principal. Însă, dispariția acesteia nu se referă la o dispariție fizică, de exemplu atunci când cineva pleacă fără să zică nimic și apropiații cred că a dispărut. Dispariția lui Esme înseamnă o ștergere din istoria familiei, ca și cum nici nu ar mai fi existat. Vă întrebați ce lucru îngrozitor ar fi putut Esme să facă încât să merite un astfel de comportament?

În anii ’30, Esme era o fată neascultătoare și nonconformistă, care nu ține cont de nicio regulă, iar sora ei Kitty este exact opusul, fiind ascultătoare și cuminte. Este evident că mama lor o iubește mai mult pe Kitty, ea fiind cea care respectă regulile acelor ani. Când familia se mută în Anglia, totul se schimbă pentru Esme: regulile sunt și mai stricte și își arată din ce în ce mai mult dezinteresul față de viitoarea ei viață în calitate de soție. Părinții sunt îngroziți de comportamentul fetei lor, Kitty se departează și ea față de sora ei, așa că iau decizia să facă ceva ca să rezolve problema. Esme este internată într-un spital de psihiatrie, având vârsta de șaisprezece ani.

Cartea este atât de plină de suspans și momente incredibile, care te fac să citești ore în șir. Tristețea rândurilor în care Esme descrie durerea simțită pe coridoarele acelui spital, m-a făcut să mă gandesc la cum unii oameni pot face lucruri atât de înfricoșătoare, încât nici nu îi mai cunoști.

Esme a rămas în acel spital timp de șaizeci de ani, timp în care nimeni nu i-a mai pronunțat numele, în care parcă nu mai exista, în care parcă era moartă.

Titlu românesc: Disparitia lui Esme Lennox  
Titlu original:  The vanishing act of Esme Lennox  
Autor:  Maggie O’Farrell
Editura românească:  Nemira
Număr de pagini: 256
Traducător: Adriana Cerkez

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s