Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii.


Romanul “Micul Prinţ” este o poveste încântătoare despre copilărie, singurătate şi prietenie. Acesta prezintă o călătorie de cunoaştere a universului, efectuată simbolic de un prinţ care trăieşte pe o planetă mică, mai concret pe asteroidul B 612. Acolo nu există decât puţine forme de viaţă şi de relief dar, cu toate acestea, Prinţul se simte fericit. În drumul său, el va descoperi, pe rând, planeta unui beţiv, a unui bancher, a unui paznic.

Alcătuirea socială a lumii este organizată pe baza unor precepte leibniziene perfecte: fiecare om se limitează la propria-I profesie, fără a mai vedea sau a fi interesat de ce se întâmplă în jur.Personajele lui Antoine de Saint-Exupery sunt adevărate tipuri ale societăţii umane contemporane, ele nu ies din tipare şi au propriul orizont limitat.Fără a avea capacitatea de a vizita tărâmuri fermecate, Prinţul ajunge pe Pământ, locul cel mai de jos în scara ierarhică a planetelor. Pentru că, dacă personajele de pe celelalte planete vizitate par a fi atemporale, pe Pământ trecerea timpului e prea rapidă , iar viaţa personajelor e prea scurtă pentru a întreprinde ceva notabil.

Micul Prinţ efectuează o călătorie în afara asteroidului său protector, unde creşte o singură floare, pentru a descoperi frumuseţea lumilor exterioare. Planeta simbolică a prinţului este foarte săracă în elemente: “nu prea ai ce vedea, puţin de tot! Am trei vulcani. Doi vulcani încinşi şi un vulcan stins”.Florile nu trebuie luate în considerare pentru că ele sunt efemere.Faptul că Micul Prinţ nu ştie ce înseamnă cuvântul “efemer” demonstrează inocenţa şi perfecţiunea lumii sale. Pentru el totul durează o eternitate, nu cunoaşte limitele timpului sau alte vârste decât cea a copilăriei. Floarea este efemeră, pentru că nu se poate apăra de trecerea timpului, are doar patru spini şi de aceea Prinţul se întoarce să o salveze. Dar a salvat-o? Oaia a mâncat sau nu floarea? Se pare că putem afla numai uitându-ne la stele. De fapt,metafora florii ascunde lumea umană, care nu se poate apăra în faţa trecerii ireversibile a timpului.

Ce reprezintă Pământul pentru Micul Prinţ? Este ultima planetă pe care o descoperă, este un fel de paradis căutat, dar eşuat. Planeta, fiind mai mare şi mai diversificată decât toate celelalte, îl face pe Prinţ să plece, neputând să facă faţă unei asemenea lumi de dimensiuni atât de mari o fiinţă atât de mică. Astfel, muşcat de şarpe, Prinţul se întoarce din călătoria sa în necunoscut către locul cel mai drag tuturor şi anume acasă.

Mi-a plăcut în mod deosebit această carte. Aparent este o carte pentru copii, scrisă uşor şi cu multe desene ale autorului. Însă în esenţă, dacă privim cu sufletul printre rânduri,ci nu cu ochii după cum spune şi Prinţul: “Ochii însă sunt orbi.Cu inima trebuie să cauţi!” vom descoperi o carte pentru adulţi, cu tente filozofice, o carte în care oamenii mari vor putea să-şi aducă aminte de copilărie, de etapa de aur a vieţii. Este copilăria cu adevărat pierdută? Sau de fapt o putem reînvia şi găsi undeva în adâncul sufletului nostru? Citiţi această minunată carte şi veţi afla. Sunt sigur că o să ajungeţi să-l îndrăgiţi pe Micul Prinţ atât de mult cât am ajuns şi eu.

Titlu românesc: Micul Prinţ
Titlu original: Le Petit Prince
Autor: Antoine de Saint-Exupery
Editura românească: RAO
Număr de pagini: 93
Traducător: Ileana Cantuniari
Nota: 10

Recenzia pentru această carte a fost sponsorizată de BookMag.

Anunțuri

7 comentarii la “Toţi oamenii mari au fost mai întâi copii.

 1. bianca2b spune:

  Cartea asta mi-a citit-o mama cand eram mica si nu aveam eu rabdare sa citesc singura.Si acum imi aduc aminte cu placere de ea si as reciti-o oricand! :X

 2. o carte pe care am citit-o tin minte si la lectiile de franceza in generala, si la lectiile de engleza….si o voi citit si fetitei mele cat de curand…

 3. imi place mult titlul artcolului..

 4. Rose spune:

  Cât de frumos e noul aspect! Îmi place mult.
  Să aveţi o primăvară frumoasă >:D<

 5. Good web site! I really love how it is nice on my eyes it is. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which may do the trick? Have a nice day!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s