Împăratul Muştelor de William Golding


Apărut în 1954, Împăratul Muştelor este primul roman scris de William Golding, devenit un clasic al secolului XX. Sunt două motive pentru care am citit această carte. Primul este pentru că, după cum probabil ştiţi, pe coperta ultimului volum din Jocurile Foamei – Revoltă – scrie aşa : „Revolta, încheierea perfectă a seriei extraordinare începute cu Jocurile Foamei şi continuate cu Sfidarea, va avea peste ani acelaşi ecou pe care l-au avut Împăratul muştelor de William Golding şi Apocalipsa lui Stephen King.” Pentru că am adorat Jocurile Foamei, m-am hotărât să mă apuc cât mai repede şi de aceste două cărţi şi să văd ce efect au şi asupra mea. Astfel, am început Împăratul Muştelor pentru că Apocalipsa e mult prea lungă şi chiar nu i-aş fi putut face faţă acum. Al doilea motiv este că autorul a primit şi premiul Nobel pentru această carte şi chiar doream să citesc o operă distinsă care să fi primit acest premiu, din curiozitate mai mult pentru ce a făcut-o atât de celebră.

 Chiar dacă nu mă aşteptam, romanul este simplu scris şi uşor de citit. Bineînţeles că în spatele acestor cuvinte aparent simple, avem înţelesuri ascunse şi o mulţime de lucruri de descifrat.

 Despre ce este vorba? Despre un grup de copii care ajung pe o insulă pustie în urma unui accident cu avionul, despre care se vorbeşte foarte vag. La început se fac reguli de comun acord cu toată lumea pentru a se putea înţelege, se alege un şef care să îi ghideze şi să îi îndrume, ci nici decum să-i controleze şi se hotărăşte că ai dreptul să vorbeşti numai când deţii scoica, o ai vorbeşti, nu o ai, taci şi aştepţi să o primeşti. La început totul este în ordine, frumos, toată lumea se împacă cu fiecare. Din momentul încălcării şi destrămării regulilor, totul devine un haos care pe mine m-a îngrozit. Fiecare avem în noi o parte rea, urâtă, dar pe care o ascundem sau măcar încercăm. În această carte, acest univers infantil este preluat de o ură inimaginabilă şi aceea seninătate a zilei dispare o dată cu venirea nopţii, iar copii încep să dispară şi vina se pare că este a unui monstru care îi pândeşte pe insulă. Dar este acel monstru real? Sau chiar acel grup de copii inocenţi de la începutul romanului încep să formeze ei înşişi un monstru pe care nu îl mai pot controla din interior? William Golding ne relatează o poveste excepţională, cu tente filozofice, despre natura umană şi despre lupta continuă dintre bine şi rău care zace undeva în străfundurile noastre şi pe care noi şi numai noi o putem controla.

Împăratul Muştelor este un roman care m-a întristat şi m-a înfiorat, care m-a obligat să-mi iau rămas bun prea repede de la nişte personaje pe care nici nu am avut timp să le cunosc prea bine. Sunt curios cum credeţi voi că se va termina acest roman? Reuşesc să scape de pe insulă? Mor toţi? La începutul cărţii aveam un sfârşit deja în minte, un sfârşit care pe parcursul ei a dispărut total şi apoi ca prin minune exact la ultima pagină a apărut iarăşi.Nu în mintea mea, ci în carte. Pentru că până la ultima pagină, suntem ţinuţi în suspans şi măcinaţi sufleteşte de întrebarea:”Chiar o să câştige răul? Mai are această fărâmă de bine vreo şansă?”

Împăratul Muştelor este o carte care în mod sigur nu trebuie ratată! O puteţi comanda de aici, de pe site-ul librăriei online  Libris.

Titlu românesc:  Împăratul Muştelor
Titlu original: Lord of the Flies
Autor: William Golding
Editura românească: Humanitas
Număr de pagini: 229

Traducător: Constantin Popescu

Anunțuri

5 comentarii la “Împăratul Muştelor de William Golding

 1. Lori Wu spune:

  Aceasta carte am citit-o cu mult timp in urma,dar a ramas mereu prezenta in gandurile mele.O recomand si eu!

 2. am avut.o de citit in vara pt scoala si e Geniala ! O recomand !

 3. Alina C. spune:

  Excelenta carte si felicitari pentru recenzie! As avea o observatie: William Golding nu a primit premiul Nobel pentru aceasta carte. A primit premiul in 1983, mult mai tarziu fata de aparitia cartii (1954). Premiul Nobel in literatura se da pentru intreaga opera literara ca intreg, pentru impactul adus de aceasta de-a lungul timpului, nu pentru o singura carte. Va felicit pentru site, este unul dintre cele mai reusite dintre cele vazute de mine pana acum…..

  • Alex spune:

   Multumim frumos pentru apreciere cat si pentru observatia constructiva! Bun venit, Alina!

   • Alina C. spune:

    Cu mare drag, ma bucur sa fiu de ajutor! Multumesc pentru urare, o sa va urmaresc, in special citesc cu placere recenziile cartilor…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s