Urzeala Tronurilor de George R.R.Martin


 „Niciodată să nu uiţi cine eşti, pentru că lumea sigur nu va uita. Păstrează cunostiinţa ca o armură şi nu o vor putea folosi împotriva ta…” – Tyrion Lannister.

Mi-am dorit să încep această serie de ceva timp, mai precis din aprilie, de când a început serialul bazat pe prima carte – Game Of Thrones pe HBO. Inițial am zis să văd mai întâi serialul și apoi să citesc cărțile, dar apoi din experiențe anterioare nu tocmai plăcute, am decis să citesc romanul și apoi să urmăresc și ecranizarea, care oricum e abia la primul sezon care conține doar zece episoade. Am primit cartea de la Nemira în iunie și am zis că imediat ce termin anul școlar, mă pun să o devorez. Nu știu cum am făcut, că a trecut și vara și tot nu am început-o. Aveam două dileme mari. Prima, care să spunem nu era chiar atât de importantă, era că ce o să mă fac eu cu următoarele volume, care până în acel moment nu apăruseră în ediție hardcover( de colecție). Nici nu îmi puneam problema ca după un prim volum așa mare și frumos, să mi le iau pe celelalte așa mici și neimpresionante. A doua era aventura în care aveam să mă bag. O aventură care numără în prezent peste 5000 de pagini. Până la urmă, după cum vedeți, mi-am luat inima în dinți la începutul lui septembrie (toamna asta și nostalgiile ei) și am citit primul volum de doar 940 de pagini din celebra serie CÂNTEC DE GHEAȚĂ ȘI FOC.

„În mod categoric, Cântec de gheaţă şi foc va ajunge cea mai bună saga fantasy scrisă vreodată. Subiectul nu e dificil, dar încercarea de a-l rezuma ar fi realmente nebunească: o complexă intrigă politică şi dinastii rivale, iubiri, trădări, sfetnici răuvoitori, regi incapabili, cavaleri, castele, codrii de nepătruns, un gigantic zid de apărare împotriva unor forțe neștiute, bastarzi şi dragoni de mult dispăruți.”

Spre rușinea mea, nu l-am citit nici pe Tolkien ca să fac o comparație între această serie și Stăpânul Inelelor. Un lucru este clar: Seria Cântec de Gheață și Foc merită cu siguranță citită. Mi s-a părut un fantasy incredibil , cum nu am mai citit până acum pentru că în cea mai mare parte citesc fanatsy pentru adolescenți. Acesta este un fantasy adult, cu o poveste minunat țesută și atât de complexă încât îți vine foarte greu să te desprinzi din ea , te obișnuiești cu personajele, cu locurile, cu regatele, chiar și cu stilul autorului. Din fericire pentru mine mă așteaptă volumul al doilea și al treilea..mai am ceva timp până să întru și eu în masa fanilor îndurerați care așteaptă cu nerăbdare volumul al cincilea A dance with dragons. Ca să nu menționez ce o să însemne așteptarea pentru al șaselea volum, având în vedere că distanța dintre volume este de aproximativ cinci ani.

 Singurul lucru care sperie zic eu la această serie este numărul de pagini, care într-adevăr este mare. Însă vă asigur că nu o să regretați sub nicio formă începerea acestei cărți, acestei povești parcă inspirată din realitate decât imaginată a lui George R.R.Martin, pe care îl consider un autor extraordinar cu un talent aparte.

Mai mult v-am povestit despre ce a reprezentat pentru mine experiența începerii acestei cărți decât o prezentare mai amplă a ei, dar după cum ați citit și mai sus până și încercarea de a rezuma subiectul este aproape imposibilă. Dar cred că e mai bine așa, să vă las să trăiți voi aventura decât să vă zic lucruri care v-ar putea strica plăcerea lecturii. Avem nevoie de cărți bune, care să merite într-adevăr citite și pe care să nu le uităm niciodată pentru că dacă ne-au rămas întipărite în minte este clar că au fost bune, ci nu de prisos. „O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită…” de Tyrion Lannister , un personaj deosebit.

Titlu românesc: Urzeala Tronurilor
Titlu original: A Game of Thrones
Autor: George R.R.Martin
Editura românească: Nemira
Număr de pagini:940 

Traducător: Silviu Genescu

Anunțuri

3 comentarii la “Urzeala Tronurilor de George R.R.Martin

  1. Lory Wu spune:

    Nu pot reda in cuvinte placerea cu care am citit aceasta serie.Acum,ma numar printre cei care asteapta cu nerabdare volumul A dance with dragons!

  2. Alexxa spune:

    Nu am citit inca Urzeala Tronurilor, ma gandeam de ceva timp sa mi-o cumpar cand fac rost de bani. Cred ca o cumpar cat de curand sunt foarte nerabdatoare sa o citesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s