Ţinutul pustiit – Samantha Harvey


Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a functiilor de cunoastere ale creierului, cu pierderea capacitătilor intelectuale ale individului si a valorii sociale a personalitătii sale.

Asta spune definiţia ştiinţifică a bolii. Însă în cartea despre care vreau să vă vorbesc, Samantha Harvey a reuşit să dezvăluie toate secretele acestei boli şi să pătrundă în mintea bolnavului, în cazul nostru, cea a lui Jack Jameson.

Jack Jameson este un architect în pragul pensionării, care are această cumplită boală. Pe măsură ce boala avansează, modelul minţii lui începe să se desire, realitatea se confundă din ce în ce mai des cu ficţiunea şi nu mai poate deosebi dacă ce-şi aminteşte e într-adevăr o amintire sau doar o închipuire. El luptă să-şi ţină amintirile în viaţă, dar împrăştierea propriei conştiinţe este inevitabilă.

Lucruri mărunte cum ar fi o vorbムa mamei din copilăƒrie, o scrisoare, literă căƒzută de pe un bar sau culoarea unei rochii, par să fie atât de însemnate pentru Jack, încât te fac chiar şi pe tine să ai o asemenea experienţă. Nu numai că realitatea nu ţi se mai pare credibilă, iar trecutul se amestecă cu prezentul, dar şi lucrurile nu mai par ceea ce erau. Totul îşi schimbă sensul şi nu poţi face nimic în sensul asta.

Lectura este totuşi, foarte solicitantă. Este o carte destul de grea, la care trebuie să reflectezi şi poate să te rogi să nu fii şi tu un bolnav de Alzheimer. Dar este o carte care merită să fie citită, pentru învăţăturile pe care le dobândeşti.

Romanul Samathei Harvey a fost nominalizat la premiile Guardian 2009, Man Booker 2009 şi Orange 2009.

Cartea poate fi achizitionata de aici, de pe site-ul librariei online Libris.

Titlu românesc: Ţinutul pustiit
Titlu original: The Wilderness
Autor: Samantha Harvey
Editura românească: Litera
Număr de pagini: 328

Traducători: Ioana Opaiţ

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s