Mobilul – Stephen King


INCREDIBIL. Cred ca asta e singurul cuvant ce poate descrie aceasta carte. Si ca sa fiu in ton cu stiul autorului: Am devorat-o la propriu din scoarta in scoarta. Si s-a lasat cu victime. Cu siguranta cartea asta a schimbat ceva la mine. Ceva mai mult.

Am mai citit carti scrise de King si cand am vazut recomandarile la aceasta, am spus ca trebuie sa o am. Nu m-a dezamagit.

Ideea e urmatoarea: Cineva sau ceva a transmis SEMNALUL. Dintr-o dupa amiaza, pe 1 octombrie,de la ora 3:03, fiecare persoana care a vorbit la telefon, s-a transformat. In ce? „Normalii” ramasi ii numesc intai telnebuni. Cartea urmareste drumul catorva normali dupa declansarea semnalului. Si nu in mod deosebit drumul propriu-zis, ci mai degraba felul in care se transforma ei in interior. Cum sentimentele lor migreaza de la confuzie, la nedumerire, la intelegere, furie, disperare, si in final acceptare.

Cred ca ce mi-a placut cel mai mult a fost felul in care mi-au fost prezentate personajele. Nu au existat perioade inainte-in timpul-dupa actiune, ci doar actiunea in sine. Eu spun ca a fost mult mai bine asa. Adica, tinand cont de ideea prezentata de carte si luand in seama ideea ca scriitorul s-a axat mai mult pe schimbarile petrecute in interiorul personajelor, cred ca am ajuns sa inteleg mai bine acel „drum” parcurs de acestea.

Dupa semnal, „normalii” se refugiaza pe unde apuca, si in cateva zile descopera o anumita rutina in actiunile telnebunilor. Odata cu trecerea timpului, ei renunta la violenta bruta de la inceput, si lupta acum pentru „binele cardului” . Se deplaseaza in carduri si numai ziua. Noaptea se strang in zone precum stadioane si „dorm” . Normalii se descurca cum pot, se deplaseaza noaptea si evita contactul cu telnebunii.

Numai ca cei transformati se schimba pe zi ce trece. Cei ramasi au cateva teorii despre aceste schimbari si despre toate cele intamplate. Ei cred ca odata cu semnalul, memoriile telnebunilor au fost sterse si acestia au revenit la nucleul original: violenta. Astfel, in fiecare seara, ei reinitializeaza. Telnebunii devin teloameni, ce pot comunica prin telepatie si care folosesc levitatia ca forma de deplasare.

Finalul este unul ce lasa loc de interpretare, perfect in ton cu restul actiunii. Fiecare tabara lupta pentru supravietuire. Interesant e ca telnebunilor li se justifica cumva atitudinea si violenta insa si normalii recurg la aceleasi metode fara a fi obligati . Totul devine un razboi pentru supravietuire:

„Jetul de gaz de pe stadion incepuse, in sfarsit, sa arda mocnit, dar gradenele continuau sa fie valvatai ca si loja presei.Arcada Tonney luase foc si stralucea in noapte ca o potcoava intr-o fierarie. Nimic din ce fusese pe terenul ala nu putea sa fi supravietuit-Alice avea dreptate in privinta asta,cu siguranta- insa de doua ori pe drumul de intoarcere in Cheatham […] ei auzisera tipete spectrale purtate de vant dinspre alta carduri. Clay isi repeta ca nu auzea manie in strigatele acelea, ca nu era decat imaginatia lui – imaginatia lui vinovata, imaginatia lui de ucigas, imaginatia lui de ucigas in masa – dar nu credea asta pe de-a intregul.

Facuse o greseala, insa ce altceva ar fi putut face? El si Tom le simtisera chiar in dupa-amiaza aceea puterea care se cumula, o vazusera , si nu fusesera decat doi telnebuni, doar doi. Cum ar fi putut ingadui sa continue asa ceva? Cum ar fi putut ingadui s-o lase sa sporeasca?

– Blestemat dac-o faci, blestemat daca n-o faci, sopti el in barba si intoarse spatele ferestrei.”

Deci, cu siguranata aceasta este o carte de pe lista cu „trebuie citite”. Pe langa povestea incredibila, ai de-a face si cu excelentul stil de a scrie si descrie a lui Stephen King care nu poate face altceva decat sa te incante. La mine va fi curand pe lista cu „citite de mai bine de 10 ori”.

Titlu romanesc: Mobilul
Titlu original: Cell
Autori: Stephen King
Editura romaneasca: Nemira
Editura originala: Scribner

Traducator: Mihai Dan Pavelescu

Anunțuri

4 comentarii la “Mobilul – Stephen King

  1. Cristina spune:

    🙂 am citit cartea in engleza. Stephen King nu dazamageste nicio data. Clar sunt unul din fanii lui.

  2. Lory Wu spune:

    Si eu am citit cartea.Mi-a placut.Daca n-ai citit-o,iti recomand si Cimintirul Animalelor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s