Razboiul Reginelor – Oana Stoica-Mujea


Razboiul Reginelor este prima carte a volumului I din seria Dinastiile. Inca de la prima pagina cartea m-a dus cu gandul la Stapanul Inelelor. Ambele au la inceput harta lumii in care se desfasoara actiunea. Desi harta din Razboiul Reginelor era cu mult mai sumara decat cea din Stapanul Inelelor, eram curioasa sa vad daca autoarea a reusit uimitoarea performanta de a intrece sau egala romanul lui J.R.R. Tolkien.

In aparenta, cartea spune povestea Yassunei, mostenitoarea tronului elfilor, pierduta la nastere in timpul ultimului razboi intre Regele Ceasornicar si restul popoarelor. Defapt, ea ne duce in lumea creata de autoare, lumea impartita intre elfi, arkuzi, pitici, zane, elpizi, sperieni si oameni. Pe langa aceste popoare exista si alte cateva care nu iau parte in aceeasi masura la actiune, dar care sunt mentionate, cum ar fi hefrimii, kruzii, sinarii.

Povestea elfei este una relativ simpla: dupa ce mama ei, Shirana o pierde la nastere in timpul razboiului,ea e gasita si ingrijita de o femeie numita Isodra. Ea isi traieste copilaria in Ziar, un oras saracacios din nordul regatului. Yas se simte diferita. Si cand afla cat este de diferita, intelege privirile infricosate adresate ei de catre cei din jur. Asa ca pleaca. Alege sa isi urmeze drumul. Merge sa isi gaseasca poporul, iar Samin, un tanar din sat indragostit de ea o insoteste, in parte pentru a o ajuta, dar si din propriile sale motive. Mai tarziu, apare in drumul ei Beor, fiul adoptiv al reginei arkude Morana. Lucrurile se complica cand si acesta se indragosteste de frumoasa elfa. Interesanta este atitudinea ei fata de cei doi: ramane mereu calma si calculata, refuza orice fel de apropiere de acest gen.Yas descopera curand ca aceasta calatorie nu va fi usoara. In primul rand pentru ca nu stie unde se afla poporul elf. Acesta s-au ascuns cu ajutorul magiei dupa razboi, pentru a putea recapata tot ce au pierdut atunci.

Asa ca Yassuna are multe de invatat. Ajutata de celelalte popoare( unele o fac din pura placere, altele pentru ca au datorii neplatite elfilor, altele chiar pentru ca spera la un viitor ajutor din partea acestora) ea avanseaza in cunoasterea lumii inconjuratoare si in autocunoastere. Este interesant procesul de transformare al personalitatii elfei. Poate de aceea consider ca cea mai buna parte a cartii este aceea in care Yas ia lectii de la regele elpid. Multe dintre acele randuri mi-au dat de gandit.

Ei bine, acum ca am terminat cartea, sunt absolut sigura ca nici macar nu se apropie de romanul lui Tolkien. Daca ma intrebati pe mine, ideea autoarei este una destul de buna, dar acest prim volum nu mi-a lasat un gust prea dulce. Se incearca introducerea tuturor popoarelor in poveste in doar 200 de pagini. Este mult prea putin! Nu apuci sa afli doua lucruri despre o civilizatie, ca dai pagina si alta intra in scena. Nici nu intelegi pe deplin poporul elf, care ar trebui sa fie subiectul principal al volumului, dar nici pe celelalte. De data asta, nici capra nici varza nu sunt impacate.

Deci , parerea mea despre aceasta carte este una relativ buna. Cum am mai spus, ideea promite, dar nu se ridica la nivelul asteptarilor. Cel putin nu pentru mine. Poate este si vina mea, caci am facut aceasta legatura cu Stapanul Inelelor si nu am lasat cartea sa isi ocupe propriul loc in mintea mea. 🙂

Titlu romanesc:  Razboiul Reginelor
Autor: Oana Stoica-Mujea
Editura romaneasca: Tritonic
Numar de pagini: 238

Reclame

2 comentarii la “Razboiul Reginelor – Oana Stoica-Mujea

  1. […] Thesearchforsomethingmore's Blog Just another WordPress.com weblog « Razboiul Reginelor – Oana Stoica-Mujea […]

  2. mmada spune:

    volumul 2….este mai frumos din punctul meu de vedere:d..acum sunt la jumatatea volumului 2 si lucrurile se clarifica destul de mult…adica nu mai este asa cum e in primul prezentant in cate un capitol situatiile raselor…ci prezinta doar drumul Yassunei mai departe, mie a inceput sa imi placa chiar foarte mult:X

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s