Le Divorce de Diane Johnson


Când Isabel Walker, o tânără californiană isteaţă şi foarte sexy, ajunge la Paris pentru a-şi vizita sora vitregă – o poetă căsătorită cu un pictor din aristocraţia franceză, Charles-Henri de Persand –, descoperă că ,,Prinţul-broască”, aşa cum îi spune ea, tocmai o părăsise pe Roxy pentru soţia cehoslovacă a unui avocat american. În vreme ce Isabel îşi începe propria educaţie sentimentală – sedusă de gastronomie, antichităţi, existenţialism şi un diplomat francez mai în vârstă –, căsnicia surorii ei se dezintegrează.

Şi pentru că Roxy, distrusă şi însărcinată, are nevoie de un sprijin moral, părinţii săi îşi fac şi ei apariţia. Iar la tot acest conflict franco-american, cu ecouri din Edith Wharton şi Henry James, se mai adaugă şi cel creat de un tablou aparţinând familiei Walker, dar oferit de către Roxy soţului ei, şi care se dovedeşte în final a fi extrem de valoros. Aceasta este, aşa cum spun francezii, une situation!

Şi, în această ciocnire tumultuoasă de culturi şi pasiuni omeneşti, poate oare Isabel – cea cu limbă ascuţită, care ironizează maniile burgheziei franceze, lumea artei franceze şi expatriaţii americani – să-şi păstreze intacte perspectiva corectă şi viaţa amoroasă?

Cartea este o încântătoare comedie de moravuri, în care se amestecă obiceiurile, morala, banii, sexul, căsătoria şi crima, vorbind, cu ironie şi înţelepciune, despre felul absurd în care dragostea ne poate duce către o mare tragedie, sau cel puţin, către o crimă pasională.

A nu se uita! Romanul a făcut furori şi printre critici, dar şi în rândurile publicului larg, fiind finalistă în cursa pentru National Book Award în 1997 şi ecranizat în 2003 într-o spunoasă comedie avându-i în distribuţie pe Kate Hudson, Naomi Watts, Glenn Close, Rona Hartner, Leslie Caron,  Stehen Fry etc., şi ca regizor pe celebrul James Ivory.

Sursa: blogul Leda

~Andreea

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s