Cartea Cimitirului-Neil Gaiman


Cartea cimitirului ne prezinta povestea unui baiat a carui familie (tatal, mama si sora) este ucisă, iar el scapă printr-o minune. Baiatul de numai cateva luni, ajunge într-un cimitir, unde o femeie moarta este implorata de către fantoma mamei sale proaspăt decedate să-l protejeze de ucigasul care incă il cauta pentru a-l ucide. Femeia, impreuna cu sotul ei, sunt de acord sa devina parintii sai adoptivi.

Nobody Owens, asa cum este botezat de noua sa mama, este crescut şi protejat de catre fantomele care salasluiesc in cimitir si acestuia i se acorda Libertatea Cimitirului, putand sa mearga oriunde in cimitir si comportandu-se aproape la fel ca fantomele. Fantomele sunt singurele sale prietene, de la ele invata sa se poarte, sa citeasca, ele il educa. Bod are multi invatatori: familia Owens, Silas, paznicul cimitirului, chiar si o femeie-varcolac, domnisoara Lupescu, care nu-l striga „Nobody” ci „Nimeni”.

El isi face o prietena umana si impreuna descopera secrete nebanuite. Acestea ii apropie iar lui Bod ii ramane intiparita aceasta prietenie in minte. Peste cativa ani el o va regasi si vor invinge raul asa cum trebuie.

Cartea, daca la inceput m-a cam speriat prin nume, piatra de mormant de pe coperta si cutitul din prima ilustratie, la sfarsit a ajuns sa-mi placa foarte mult. Ilustratiile sunt realizate in asa fel incat cititorul sa fie ajutat foarte putin in imaginarea faptelor, restul depinde de imaginatia fiecaruia. Desi este o carte de copii eu nu as recomanda-o ciclului primar, ci mai degraba unui adolescent care a mai citit fantasy si care a mai avut de-a face (imaginar, bineinteles) cu crime, sange, etc.

Cartea Cimitirului a luat Newbery Medal în anul 2009, cea mai înaltă distincţie literară în materie de cărţi pentru copii, dar si premiul Hugo care se acorda pentru carti fantasy sau SF.

O carte superba, o recomand.

Titlul Românesc: Cartea Cimitirului
Titlu original: The Graveyard Book
Autor: Neil Gaiman
Editura originală: Harper Collins
Editura românească: Nemira
Traducător: Liviu Radu

~Andreea

Reclame

Un comentariu la “Cartea Cimitirului-Neil Gaiman

  1. vera spune:

    imi place cum comentezi, si cum surprinzi esenta cartii… Neil Gaiman e… Neil Gaiman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s