Biblioteca pentru toti – Ciresarii – vol I-III – Constantin Chirita


Ciresarii, vol I – Cavalerii florii de cires

Niciun roman pentru copii si tineret nu se poate compara, la noi, ca audienta si ca forta de fascinatie, cu Ciresarii. Ciresarii sunt personaje bine alese si atent construite de catre parintele lor. Se stie, de altfel, ca Victor, Lucia si Tic au fost create prin asemanare cu cei trei copii ai autorului. Ei au cateva trasaturi dominante, fizice si morale, care ii individualizeaza usor si ii fac lesne memorabili. In primul volum al seriei, cei sapte copii de pe Strada Ciresului si catelul Tombi vor sa elucideze un mister geologic, dar intalnesc in Pestera Neagra personaje adulte ostile, pe care le inving prin inteligenta si spirit de echipa.

Ciresarii, ca orice eroi care devin exemplari, doresc sa faca numai binele si reusesc sa-l faca. Motivatia lor e tocmai “cavalerismul”, nobletea binelui gratuit. Autorul Ciresarilor s-a inscris, in genul lui, printre nemuritori. Iar dincolo de autor, destinul personajelor pare sortit unei glorii ce va rezista multa vreme, in veacul ce ne este dat. Drum bun, Ciresari!

Ciresarii,vol II – Castelul fetei in alb

Ciresarii isi folosesc energia si ingeniozitatea pentru a gasi o misterioasa si romantica „fata in alb”, captiva intr-un castel din marmura, nestiut de nimeni. Urmand drumul parcurs de un mesaj din partea fetei in alb si indicatiile dintr-un manuscris stravechi, tinerii descopera, dupa aventuri uimitoare si incercari care-i solicita din plin, „Castelul celor doua cruci” si o comoara medievala de mare pret. In lupta cu salbaticia muntilor ca si in rationamentele care-i conduc la aflarea secretului, tinerii sunt din nou impecabili, iar finalul ii gaseste victoriosi si fericiti.

Ciresarii, vol III – Roata Norocului

Roata Norocului este cel mai aproape de reteta romanului politist dintre volumele Ciresarilor. Trama detectivistica, abil condusa, lasa loc unei desfasurari de fapte tensionate si unor deductii de finete ale ciresarilor si in special ale liderului lor, Victor. Cu toate acestea, mai impresionant este mediul balciului provincial, inspirat descris de autor, cu multa veridicitate. In spatele mastii vesele a iarmarocului stau caractere tenebroase si „tristeti provinciale”. Ciresarii actioneaza eficient ca niste tineri justitiari, iar enigma se rezolva si ea, dar abia in ultimul rand al cartii.

Eu nu am seria in biblioteca si mi-am cumparat primul volum, urmand sa le iau si pe celelalte. Am auzit foarte multe lucururi frumoase despre aceste carti, sper sa fie adevarate! O sa vorbesc despre celelalte doua volume intr-o alta postare.

~Alex

Reclame
Această intrare a fost publicată în Carti.

Un comentariu la “Biblioteca pentru toti – Ciresarii – vol I-III – Constantin Chirita

  1. Anca spune:

    printre cele mai frumoase carti pe care le-am citit. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s