Tunele- Fascinatie in adancuri


Roderick Gordon, Brian Williams - Tunele - recenzie carti

TUNELE

De regulă nu mă fascinează romanele pentru copii stil Harry-Potter. Însă de această dată am făcut o excepţie acceptând să citesc bestseller-ul internaţional Tunele, roman scris de autorii britanici Roderick Gordon şi Brian Williams.

Acţiunea romanului pare una simplă la prima vedere: Will Burrows, băiatul albinos de paisprezece ani, împărtăşeşte o pasiune comună cu tatăl său, Dr. Burrows, legată de arheologie şi excavaţii. Curând însă Dr. Burrows descoperă un secret în urma căruia porneşte, iar dispariţia acestuia îl face pe Will să îşi urmeze tatăl în adâncuri unde va descoperi o altă civilizaţie, complet diferită de cea pe care a cunoscut-o el până atunci. Astfel o serie de secrete bine păzite îi sunt astfel revelate lui Will şi prietenului său Chester cu care a pornit în această aventură.

Vă spun sincer că romanul m-a ţinut cu sufletul la gură şi asta datorită evenimentelor neaşteptate pe care le trăiesc cei doi băieţi. Mai mult decât atât, modul în care este construit romanul face ca fiecare cititor al său trăiască alături de protagonişti fiecare întâmplare în parte. Cred că autorii britanici au împrumutat ceva din Jules Verne, mai ales datorită introspecţiei personajelor în adâncurile pământului. Indiferent cum, romanul este bine cotat şi pare să ia urma lui Harry-Potter, mai ales cu o promisiune a unei părţi a doua a vieţii celor doi băieţi în 2008 şi o ecranizare în 2010.

Curiozitatea m-a făcut să caut date despre romanul Tunele şi am descoperit că este promovat de către editorul Barry Cunningham, acelaşi om care a descoperit şi fenomenul Harry Potter. Mai mult decât atât, Tunele a devenit cartea numărul unu în Marea Britanie şi a fost tradusă în 40 de limbi. Din câte se pare a fost un roman mult aşteptat de copii, dar şi de adulţii care iubesc acest gen de literatură.

Per total am fost mulţumită de arhitectura romanului şi de abudenţa descrierii fiecărui centimetru pătrat al lumii din adâncuri pe care personajele ajung să o descopere. Atât de bine a fost scris romanul (şi tradus deopotrivă, felicitări celor de la editura Corint Junior) încât la un moment dat aveam impresia că am în faţa ochilor Oraşul Etern şi Colonia. Astfel, din complexitatea descrierii poate ieşi un film extraordinar.

Mai mult decât atât, înainte să aflu atâtea despre romanul scriitorilor Roderick Gordon şi Brian Williams, am rămas cu un gust acrişor la gândul că romanul se termină în coadă de peşte. Dar apoi am aflat motivul pentru care Will şi Chester pleacă înspre Adâncuri fără a afla despre evoluţia acestora… motivul este simplu: urmează cartea a doua.

Personajul pe care l-am iubit cel mai mult a fost Will. Înafară de a fi actorul principal al romanului Tunele, Will suferă o mutaţie evidentă pe parcursul întâmplărilor prin care trece. Astfel putem spune că Will evoluează pe măsură ce intră mai adânc în subteran, ca şi cum experienţa aceasta ar fi una iniţiatică. Indiferent cum, dacă la începutul romanului avem un Will nerăbdător şi impulsiv, spre finalul romanului băiatul este mult mai calculat şi mai răbdător.

Ceea ce m-a făcut să-mi asum anumite întrebări a fost ideea că Chester, deşi porneşte la începutul romanului ca un actor apropiat celui principal, după intrarea în subteran, aceasta decade din drepturi şi devine un personaj auxiliar. Indiferent cum, spre finalul romanului autorii nu au uitat de el, la fel ca şi Will de astfel. Aceştia vor pleca împreună ca şi la început în aventura vieţii lor.

Sunt sigură că cititorii romanului vor fi încântaţi de realizarea lui Roderick Gordon şi a lui Brian Williams şi asta pentru că limbajul folosit de către aceştia este unul accesibil. Şi apoi pe cine nu fascinează un secret? Mai mult decât atât, ideea că sub noi ar putea exista o civilizaţie complet necunoscută nouă conduce la trăiri intense, la fel ca şi ideea existenţei unei civilizaţii deasupra noastră.

Etena cautare a necunoscutului din subterane a creat astfel în literatura britanică un personaj nou care îşi ia avânt şi câştigă teren în favoarea lui Harry Potter. Dacă v-aţi săturat de praful oraşelor mari, de claxoane, lumini şi interminabilele ambuteiaje, cu siguranţă că vă veţi găsi o oază de linişte în romanul Tunele. Oare? Va fi o oază de linişte ori una în care veţi trăi alături de personajele întâmplări nemaiîntâlnite până acum? Astfel azi vă recomand un roman excelent – Tunele, despre care sunt sigură că vă va prinde în mrejele lui, iar aventura băieţilor din Londra va fi una pe gustul vostru.

Autor recenzie: Cristina Teodorescu


Sinopsis: Tunele este primul roman dintr-o serie fascinantă, în care personajul principal este Will Burrows, un băiat de paisprezece ani care locuieşte în Londra. Are puţine lucruri în comun cu restul familiei sale, cu excepţia pasiunii mistuitoare pentru săpături arheologice, pe care o împărtăşeşte cu tatăl său. Când tatăl său dispare brusc,
într-un tunel necunoscut, Will decide să investigheze această dispariţie împreună cu prietenul lui, Chester.
Curând, se trezesc în adâncul pământului, unde descoperă un secret întunecat şi înfricoşător, un secret care i-ar putea costa chiar viaţa.


TUNELE 2. ÎN ADÂNCURI…
de Roderick Gordon şi Brian Williams

Chiar dacă au scăpat deocamdată de urmăritorii Styx, Will, prietenul său, Chester, şi fratele lui, Cal, nu sunt nici pe departe în siguranţă.

Dr. Burrows, tatăl lui Will, este undeva înaintea lor şi, oricât s-ar strădui, nu reuşesc să-l prindă din urmă. Încercând să refacă traseul urmat de acesta, dau peste animale desprinse parcă dintr-un muzeu de istorie naturală, peste câmpii ce par nesfârşite şi peste mări subterane.

Diabolicii Styx sunt însă decişi să-i captureze, vii sau morţi, conduşi de Rebecca, ale cărei planuri sunt mai malefice decât şi-ar fi putut ei închipui.

Iar finalul fericit pare foarte îndepărtat…

Traducere de Dan Doboş
Preţ: 49,90 lei
Format: 13 x 20 cm, 736 pagini
Cartonată cu supracopertă

TUNELE 3

CAPĂTUL TUNELULUI ESTE DOAR ÎNCEPUTUL…

Dupa Tunele 2. În Adancuri, este posibil ca aventura din Tunele să devină şi mai primejdioasă? Şi unde oare se va termina? Will Burrows şi gaşca sa n-au ajuns nici pe departe la sfârşit, ci sunt în cădere liberă printr-un por subteran. Simţind efectele gravitaţiei reduse, misterele întunecate ale adâncului li se dezvăluie şi ei descoperă un ciudat recif de ciuperci.Este însă doar începutul unei noi aventuri înspăimântătoare, în care va avea de-a face cu păianjeni carnivori uriaşi şi cu mortalele Străluciri. Acesta nu doar că dă la iveală vestigii ale unei civilizaţii străvechi, ci le oferă şi indicii despre un tărâm pierdut de la capătul Pământului. Mai rău decât atât, gemenele Styx nu au renunţat la planul lor diabolic…

Cărţile din seria TUNELE au un ritm alert, sunt captivante şi, pe alocuri, înfricoşătoare şi sângeroase. Philip Ardagh, Guardian

Traducere de Dan Doboş
ISBN: 978-973-128-287-9
Preţ: 54,90 leiFormat: 13 x 20 cm; 640 pagini
Mi-a fost dor de Tunele. Cărţile din această serie au acel ceva care te face să rămâi cu ochii în carte cât mai mult posibil. Stilul cursiv, povestea plină de situaţii neaşteptate şi creaturi ciudate fac fiecare carte din seria TUNELE un succes. Te tot întrebi, oare la ce s-ar mai putea gândi autorii ăştia, când, în următoarea frază, eşti din nou uimit. Mulţi fani spun că În Cădere Liberă este cea mai bună carte din serie. Eu spun că se menţine la acelaşi nivel cu celelalte. Nu le prea poţi compara – fiecare are ceva…  special. Totuşi, v-aş putea zice că e cu siguranţă cea mai complexă de până acum.La fel ca în primele două volume, acţiunea se desfăşoară în două planuri. Unul descrie ce se întâmplă sub pământ, iar celălalt are în vedere personajele din Suprasol. Evident, accentul cade pe ceea ce se petrece sub pământ, iar acum pericolele pândesc la fiecare pas, deoarece locul în care personajele principale au ajuns este total necunoscut şi plin de surprize. Apar unele personaje noi, inedite. Cea pe care o veţi regăsi în partea a doua, Martha, este unul dintre personajele mele preferate (pe lângă Rebbeci), iar adevărata ei poveste va fi dezvăluită pe parcurs.

Veţi observa o neaşteptată schimbare în comportamentul unui personaj mai putin important în celelalte două volume şi sunt sigur că dacă până acum nu l-aţi prea apreciat, îl veţi îndrăgi. Vă veţi da seama singuri la ce mă refer. Cred că rolul acestei cărţi este definirea personajelor,  romanul aducând detalii în plus despre ele, iar unele ascund secrete la care nici nu v-aţi fi gândit. Mi-au plăcut şi ilustraţiile de la începutul fiecărei părţi, pentru că nu sunt genul de imagini pe care le regăseşti în cărţile pentru copii. Sunt genul de ilustraţii pe care le găseşti doar la Tunele. Iar coperta, formatul… slavă Domnului că e hardcover. Un plus pentru CORINT JUNIOR, mulţumim pentru că nu ne-aţi dezamăgit de data asta.

Mi s-a părut bizar că la pagina de copyright scrie că textul aparţine în totalitate lui Roderick. Totuşi, diferenţa nu e sesizabilă, doar dacă citeşti cu mare atenţie. Cred că Roderick Gordon e tipul inteligent, cel care planifică acţiunea cu fiecare detaliu, iar Brian Williams este cel care vine cu idei noi, inedite, tipul care mai inserează unele glume în text. Sper că la următoarele volume vor continua să scrie ambii pentru că aşa au ajuns consacraţi. Însă asta nu schimbă cu nimic faptul că Tunele 3 e o carte frumoasă. Cei de la Cotidianul au confirmat că textul a fost scris exclusiv de Gordon – aveţi şi detalii în legătură cu felul în care cei doi autori scriu -, într-un articol despre carte.

Nu vreau să dau nici cel mai mic detaliu cu privire la acţiune. Luaţi cartea şi citiţi, nu vreau să vă stric plăcerea. Dacă sunteţi un fan al seriei, nu prea văd posibilităţi ca acest volum să vă displacă. Eu unul, abia aştept CLOSER.
Autor recenzie: Doru


Şi, chiar dacă în Marea Britanie se va lansa abia în 2010, în luna mai, Tunele 4 are deja un titlu: CLOSER, o copertă, şi o prezentare…

În centrul Pământului, într-o lume despre care nimeni nu ştie că există, Will a dat de belea.

Duşmanii săi, Styxii, sunt foarte aproape. Îl vor urmări până la capătul lumii- orice lume.

Între timp Drake- cu ajutorul celor mai nepotriviţi aliaţi- se pregăteşte să se lupte cu Styxii de deasupra. Dar îl va duce planul său îndrăzneţ mai aproape de victorie… sau de o moarte sigură?

~Andreea

Reclame
Această intrare a fost publicată în Carti.

2 comentarii la “Tunele- Fascinatie in adancuri

  1. vps spune:

    Autorii realizeaza o lume noua, complexa…ceva nou pentru ca actiunea se petrece sub pamant…e foarte interesanta seria…D-abia astept volumul 4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s